Lijes (Foto: Dnevnik.hr)
Lijes (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ljudi koji odbiju nositi masku radi sprječavanja širenja koronavirusa u glavnom gradu Indonezije Jakarti mogu izabrati hoće li platiti kaznu ili jednu minutu ležati u lijesu.


Vlasti su uvele tu neobičnu mjeru kako bi oni koji ne nose masku razmislili o opasnim posljedicama svojeg ponašanja, nakon što je posljednjih dana dnevni broj novozaraženih prešao tisuću, kažu dužnosnici.

Vezani članci Marija Bubaš Capakova pomoćnica zadarskoj konobarici: "Može netko odbiti nositi masku, ali onda bi trebao raditi negdje drugdje" Ministar Beroš Beroš o incidentu u kafiću: "Ispričavam se ako je imala zdravstvene tegobe. Ali ni kolegica nije imala masku..."

"Promislite o onome što se dogodi ako dobijete covid-19", poručuje u videospotu dužnosnik jednome prijestupniku, ležeći u otvorenom lijesu.

Abdul Syukur, jedan od onih koji je uhvaćen da ne nosi masku, odgovara da bira lijes jer nema 17 dolara koliko iznosi kazna.

Gradske vlasti su uz to postavile lažne lijesove i uz njih ploče na kojima piše broj zaraženih kako bi ljude podsjetili na posljedice nenošenja maske.

Indonezija je zabilježila više od 180.000 zaraženih i više od 7600 umrlih od covida-19.

Dnevni broj novozaraženih raste otkako je zemlja u lipnju pokrenula gospodarstvo nakon tri mjeseca karantene.

Indonezija s 265 milijuna stanovnika ima jednu od najnižih stopa testiranja na svijetu.