Granični prijelaz, ilustracija
Granični prijelaz, ilustracija Foto: Marin Tironi//Pixsell

U Srbiji će od 24. srpnja u ponoć stupiti na snagu nova korona pravila o ulasku u zemlju koja podrazumijevaju potvrdu o potpuno cijepljenju ili o preboljenju COVIDA-19, a među državama čiji se certifikati priznaju je i Hrvatska.


Srbijanska vlada usvojila je Zaključak o davanju suglasnosti za priznavanje potvrde o potpunom cijepljenju protiv COVIDA-19 i potvrda o preboljenju pri ulasku stranih državljana u Srbiju, priopćeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vezani članci COVID odjel bolnice Susjedi bilježe porast novozaraženih: ''2022. sigurno nećemo proglasiti kraj pandemije'' Koronavirus, ilustracija - 2 Preminulo još 14 osoba: Stožer objavio nove podatke, u bolnicama gotovo 700 ljudi. Pogledajte stanje po županijama

Na popisu država čiji se certifikati priznaju od 24. srpnja su Gruzija, Monako, Cipar, Libanon, Moldavija, San Marino, Tunis, Hrvatska i Slovačka, a u najskorije vrijeme se očekuje da i građanima Armenije, Sirije i Egipta bude omogućen ulazak u Srbiju samo s potvrdom o potpunom cijepljenju.

Hrvatska je i na popisu još 16 zemalja koje su obuhvaćene liberalizacijom mjera i za čije se državljane dopušta ulaz uz potvrdu o preboljenju ili uz odgovarajući PCR ili BAT (brzi antigenski test), a primjena također počinje u ponoć 24. srpnja.

Ministrica trgovine i turizma Tanja Matić istaknula je, u povodu liberalizacije mjera, da je devizni prihod od turizma povećan za 29,3 posto u odnosu na 2020. godinu, ocijenivši kako se novom odlukom Vlade može očekivati "još veći priljev stranih turista", te "uspješnija turistička sezonu i značajna ekonomska dobit".