Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON RASTA BROJKI

Teško pogođeni pandemijom: U ovoj zemlji nošenje zaštitnih maski postalo obvezno i na otvorenom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nošenje maski u srijedu je postalo obvezno u svim javnim prostorima i površinama u Bruxellesu, nakon velikog rasta broja novozaraženih koronavirusom koji je taj grad svrstao među najpogođenije u Europi, prenosi Reuters.

Belgijska prijestolnica, dom sjedišta Europske unije i NATO-a, protekli je tjedan zabilježila rekordan prosjek od 50 slučajeva na 100 tisuća stanovnika dnevno.

Pročitajte i ovo Koronavirus i sigurnost na poslu - 5 VIRUS SE NE DA Dnevno imaju više od 3000 zaraženih: U ovoj zemlji uskoro će zaštitne maske postati obveza na poslu Slika nije dostupna Maskirani biznis U zaštitnim maskama neki su vidjeli priliku za posao koji im sada cvjeta: Najveći su hit dizajnerske, ali i one sa svecima i šahovnicom

Odsad svih 1,2 milijuna građana mora nositi maske u parkovima, na ulicama i drugim javnim mjestima, kao i u privatnim prostorima koji su otvoreni za javnost, objavila je regionalna vlada.

Maske ne moraju nositi djeca mlađa od 12, oni koji se bave sportskim aktivnostima ili obavljaju fizički rad.

Dosad su maske bile obvezne samo na javnim mjestima gdje ima puno ljudi, kao i u zatvorenim prostorima poput trgovačkih centara.

Nove su mjere među najstrožima u europskim prijestolnicama te dolaze nakon slične odredbe donesene u srpnju u Madridu. U Parizu su maske obvezne u eksterijerima samo na mjestima gdje ima mnogo ljudi.

Belgija je teško pogođena pandemijom, s gotovo 10 tisuća preminulih na 11 milijuna stanovnika, što ju svrstava među zemlje s najvećim omjerom mrtvih na ukupnu populaciju u svijetu.

Broj zaraženih proteklih tjedana raste, pa Belgija sada ima jedan od najvećih brojeva zaraženih po glavi stanovnika od bilo koje europske države.

U protekla dva tjedna imala je prosječno 60 slučajeva na 100 tisuća stanovnika. U Italiji ta brojka iznosi 7,5, u Njemačkoj 13, u Francuskoj 29, a u Španjolskoj 90, pokazuju brojke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

U Hrvatskoj je, po zadnjim podacima europskog centra od 11. kolovoza, taj broj 18,8.

Uz Španjolsku i Belgiju, među najpogođenijim europskim zemljama su Luksemburg s brojkom od 145,8 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, Rumunjska 85,7 i Malta 63.

Prema karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti najpogođenije regije u Europi sa više od 120 slučajeva na 100.000 stanovnika u prethodna dva tjedna su sjeveroistočni dio Španjolske, Luksemburg, dijelovi Rumunjske i Bugarske i područje Vukovarsko-srijemske županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene