Njemačka uvela novi set mjera
Njemačka uvela novi set mjera Foto: Afp

Njemačka vlada odobrila je novi niz mjera na nacionalnoj razini za borbu protiv koronavirusa, koje će "nadjačati" one uvedene na razini saveznih pokrajina, doznaje se u utorak iz izvora bliskih vladi.


Zakon, koji nazivaju "ručna kočnica", uključivao bi policijski sat na lokalnoj razini i zatvaranje trgovina ako broj zaraza u bilo kojem dijelu zemlje postane previsok.

Zakon još mora odobriti parlament, a vlada traži da se pribjegne ubrzanoj proceduri kako bi bio što prije izglasan.

Namjera da se savezna pravila postave iznad pokrajinskih izazvala je kontroverze u Njemačkoj, gdje federalni ustroj pokrajinama u velikoj mjeri ostavlja slobodan prostor da odluče kako će se i kada boriti sa zarazama.

Epidemiologinja, ilustracija Teško stanje u hrvatskim bolnicama: U Varaždinu obustavljen hladni pogon, KB Dubrava otvara novi odjel za teške pacijente, stanje je loše i u Šibeniku

Policija, ilustracija Dvojac uhićen zbog pucnjave u kojoj je teško ranjen 32-godišnjak od ranije poznat policiji, jednome se već sudilo za ubojstvo

Njemačka se suočava s trećim valom epidemije, a kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je rekla da je možda riječ o najjačem valu do sada.