Koronavirus u Njemačkoj
Koronavirus u Njemačkoj Foto: Afp

Njemačka već neko vrijeme razmatra uvođenje obaveznog cijepljenja. Političari su zamolili Etičko vijeće da se očituje. Evo njihovih zaključaka.


Zbog pojave nove varijante koronavirusa omikron, sve su glasniji zahtjevi u Njemačkoj za uvođenjem obaveznog cijepljenja. Političari su zato zamolili Etičko vijeće da iznese svoj stav: oni, naime, zagovaraju proširenje obaveze cijepljenja, ali samo uz određene mjere.

Bundestag je do sada usvojio obavezno cijepljenje samo za zaposlene u bolnicama, liječničkim ordinacijama ili staračkim domovima, odnosno domovima za njegu nemoćnih. 

Etičko vijeće je zbog zaštite drugih već govorilo o moralnoj obavezi cijepljenja protiv koronavirusa. Ali, sada ide korak dalje: iako je obavezno cijepljenje masivno zadiranje u osobne slobode, nasuprot tom aspektu moraju se odmjeriti brojni pravni i etički argumenti.

U svojoj deklaraciji, koju je usvojilo 20 članova od ukupno 24, Etičko vijeće došlo je do rezultata da je opravdano uvođenje obavezne cijepljenja kao zaštita od ozbiljnih posljedica budućih valova pandemije, navodi Deutsche Welle

"Funkcionalan zdravstveni sustav, koji jamči jedno solidarno društvo, je u slučaju teških oboljenja bitan preduvjet za zadržavanje ili ponovno stjecanje osobnih sloboda", stoji u priopćenju Etičkog vijeća Njemačke.

Koronavirus u Njemačkoj Omikron odnio prvu žrtvu u Njemačkoj: Veliki rast zaraženih u samo dva dana

Koronavirus u Njemačkoj Njemačka uvodi strože mjere, neke vrijede i za cijepljene: "Ovo nije vrijeme masovnih novogodišnjih zabava"

Oko pitanja u kojoj formi bi trebala biti uvedena mjera obaveznog cijepljenja u Etičkom vijeću su mišljenja podijeljena: 13 od 24 člana se zalaže za opću obavezu cijepljenja odraslih (s malim izuzecima iz zdravstvenih razloga). Sedam članova smatra da je dovoljno uvođenje obveze cijepljenja za posebno ugrožene skupine stanovništva – na primjer starije i osobe s kroničnim oboljenjima.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju