Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog pandemije

Novogodišnji vatromet zabranjen i ove godine: "Bolnice neće imati vremena baviti se ozljedama uzrokovanim pirotehnikom"

Vatromet, ilustracija
Vatromet, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Pandemija i pirotehnika ne idu zajedno, odlučila je Njemačka drugu godinu zaredom.

Njemačka je usred četvrtog vala pandemije bolesti COVID-19, a ministar zdravstva zabrinut je da će doći i do petog vala. To bi moglo dovesti do preplavljenosti bolnica, koje neće imati vremena baviti se ozljedama uzrokovanim pirotehnikom, pa je parlament usvojio zabranu njezine prodaje uoči Nove godine.

Pročitajte i ovo Maske - 1 zabranili joj rad Liječnica osuđena na zatvor: Izdala tisuće lažnih COVID potvrda i zaradila tisuće eura Ilustracija PANDEMIJI NIJE KRAJ EU ima nova pravila o nošenju maski na letovima: Njemačka u jednom ne popušta

Mnogi Nijemci uživaju u vatrometu za ispraćaj stare i ulazak u Novu godinu, a cijele četvrti pretvaraju se u pirotehničke predstave.

No, protivnici vatrometa tvrde da zbog toga stambena područja postaju nalik na ratne zone, a liječnici ukazuju na redoviti porast ozljeda uzrokovanim pirotehnikom. Najčešće do toga dolazi kad petarde eksplodiraju u rukama ili blizu drugih ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PIROTEHNIKA JE ZLO FOTO/VIDEO Zagrebački vatrogasci objavili dramatičnu snimku požara balkona: "Kad raketa padne..."

"Bolnice i medicinske ordinacije mjesecima su pod velikim pritiskom zbog pandemije", rekla je prošlog tjedna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. "Sada želimo spriječiti dodatni stres, kao i svaki hitni slučaj koji se može izbjeći."

No, kritičari kažu da će ljudi otići u susjedne zemlje, poput Poljske, i tamo kupiti pirotehniku. U tim zemljama ionako je dostupnija mnogo snažnija pirotehnika nego u Njemačkoj.

Njemačka carina u Frankfurtu na Odri, gradu koji se nalazi na poljskoj granici, očekuje da će do kraja godine biti prokrijumčareno 2,5 do 3 tone ilegalnog vatrometa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kazne i do 15.000 kuna Roditelji i vlasnici kućnih ljubimaca konačno mogu odahnuti: Od danas su sve petarde u potpunosti zabranjene

Također, pirotehnička udruga Njemačke procjenjuje da će država izgubiti oko 122 milijuna eura zbog zabrane prodaje.

Iako ova zabrana vrijedi samo za dane uoči Nove godine, udruge za zaštitu okoliša i životinja već godinama traže opću zabranu. Smatraju da vatromet, osim što je opasan jer izaziva ozljede, utječe na onečišćenja te postoji opasnost od požara i uzrokuje stres za životinje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene