Prosvjed u Berlinu
Prosvjed u Berlinu Foto: Afp

Nakon nasilnih prosvjeda tijekom kojih su u subotu pripadnici ekstremne desnice pokušali prodrijeti u zgradu Reichtaga, u utorak stižu upozorenja da bi se tzv. anti-korona prosvjedi mogli dodatno radikalizirati.


"Ekstremna desnica je u fazi potpunog preuzimanja anti-korona prosvjeda. Utjecaj ovih snaga na prosvjede protiv mjera u borbi protiv širenja pandemije je sve jači", rekao je u utorak potpredsjednik sindikata policije Joerg Radek.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Još jedna europska zemlja nabavlja Sputnjik: Naručili dva milijuna doza Djeca u razredu, Dortmunt Nakon dugog zatvaranja otvorili vrtiće i škole, razmatra se cijepljenje djelatnika: "Moramo biti na oprezu"

On je kazao kako su prosvjedi protiv vladinih mjera, uvedenih u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa, prošlog vikenda "definitivno izgubili nevinost".

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster je apelirao na građane koji žele prosvjedovati protiv tih mjera da "paze na to s kim marširaju". "Ljudima mora biti jasno da indirektno podržavaju argumente antisemita ako sudjeluju na prosvjedima poput onog u subotu", rekao je Schuster u razgovoru za dnevnik Bild.

Antisemitsko raspoloženje

On je ukazao na to da je pokret protivnika mjera protiv širenja pandemije i bez direktnog sudjelovanja radikalne desnice podložan teorijama zavjere koje u sebi nose "temeljno antisemitsko raspoloženje".

"Nisu svi koji su u subotu prosvjedovali u Berlinu rasisti i antisemiti, ali s istima marširaju rame uz rame", rekao je Schuster.

U subotu je na rubu prosvjeda protiv vladinih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa došlo do izgreda kada je grupa radikalnih desničara sa zastavama Njemačkog carstva, pokušala prodrijeti u zgradu Reichstaga u kojoj zasjeda Bundestag.

Političari svih parlamentarnih stranaka najoštrije su kritizirali subotnje izgrede a predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier je mahanje zastavama njemačkog Reicha pred Reichstagom nazvao "sramotnim".