Nakon Njemačke i Italije, i Španjolska je uvela dobno ograničenje za cijepljenje AstraZenecom. Svi oni cijepe samo građane starije od šezdeset godina.


Većina europskih zemalja za sada nije uvela ograničenja korištenja cjepiva AstraZenece, nakon što je Europska agencija za lijekove jučer rekla da stvaranje krvnih ugrušaka može biti nuspojava.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji Slovenija će ukinuti ograničenja za cijepljenje AstraZenecom za sve skupine osim jedne Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš zahvalio zagrebačkim obiteljskim liječnicima: "Ostvarili su 98 posto odaziva prijavljenih i osigurali cjepivo"

Ali Španjolska se pridružila Njemačkoj i Italiji i sada će sve tri zemlje to cjepivo koristiti samo kod stanovnika starijih od šezdeset godina. U Francuskoj i Belgiji cjepivo Astra-Zenece smije se davati samo starijima od 55 godina, a u Finskoj starijima od 65 godina. U Velikoj Britaniji mlađima od 30 godina preporučuje se neko drugo cjepivo.

"Svatko tko je već dobio cjepivo treba nastaviti s drugom dozom jer nema dokaza o tim nuspojavama nakon druge doze. Imamo više nego dovoljno cjepiva Pfizera i Moderne da pokrijemo sve od preostalih 8,5 milijuna ljudi od 18 do 29 godina bude li potrebno“, umiruje britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr