AstraZenecino cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija
AstraZenecino cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Foto: Afp

Nizozemska preventivno obustavlja upotrebu AstraZenecina cjepiva protiv COVID-19 najranije do 29. ožujka, priopćila je u nedjelju nizozemska vlada.


Potez, koji slijedi sličnu odluku Irske ranije tijekom dana, temelji se na izvješćima Danske i Norveške o mogućim ozbiljnim nuspojavama, kaže se u priopćenju nizozemske vlade. Novinska agencija ANP piše da će nizozemske zdravstvene vlasti zbog vladine odluke biti prisiljene odgoditi cijepljenje 43 tisuće ljudi za najmanje dva tjedna.

Vezani članci Koronavirus u Hrvatskoj Danas 178 novih slučajeva, preminulo pet osoba: Neke županije zasad bez novozaraženih Cjepivo protiv koronavirusa Termin za drugo cijepljenje iznenada otkazan i dodijeljen drugoj osobi, oglasilo se ministarstvo zdravstva

Troje zdravstvenih radnika u Norveškoj koji su nedavno primili cjepivo liječili su se u bolnici zbog krvarenja, krvnih ugrušaka i malog broja krvnih pločica, objavile su u subotu norveške zdravstvene vlasti.

I talijanska sjeverna regija Pijemont je u nedjelju priopćila da privremeno obustavlja cijepljenje AstraZenecom jer je učitelj iz grada Biella umro nakon cijepljenja u subotu.

Talijanska agencija za lijekove (AIFA) u četvrtak je zabranila uporabu jedne serije AstraZenecina cjepiva. Izvori su Reutersu rekli da je ta odluka donesena nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji.

Danska, Norveška i Island obustavili su cijepljenje zbog problema sa zgrušavanjem krvi, a Austrija je prošlog tjedna prestala koristiti određenu seriju cjepiva AstraZenece dok je istraživala smrtni slučaj uzrokovan zgrušavanjem.

Europska agencija za lijekove ustvrdila je da nema indikacija o uzročnoj vezi, što je u petak ponovila i Svjetska zdravstvena organizacija. AstraZeneca je također obznanila da nije pronašla dokaze o povećanom riziku od duboke venske tromboze.

I Irska je u nedjelju iz predostrožnosti privremeno obustavila cijepljenje AstraZeneceom, pozivajući se na izvještaje Norveške agencije za lijekove o slučajevima zgrušavanja krvi koje se pojavilo kod nekolicine primatelja cjepiva.

Ranije u nedjelju Roberto Speranza, talijanski ministar zdravstva, rekao je da su s obzirom na sva provedena istraživanja, cjepiva u Italiji i Europi "učinkovita i sigurna".