Koronavirus u Srbiji
Koronavirus u Srbiji Foto: Pixsell

U posljednjih 24 sata u Srbiji je testirano 21.799 osoba, a pozitivno ih je 7393. Na respiratorima su 323 pacijenta.


Najnoviji službeni podaci pokazuju da su na bolničkom liječenju trenutno 8594 pacijenata, što je na dnevnoj razini 105 više, a na respiratorima ih je 323, za četiri više, što je dosad najviše na dnevnoj razini od početka epidemije 6. ožujka.

 

Od posljedica zaraze koronavirusom u Srbiji su dosad preminule 2172 osobe od ukupno 249.224 potvrđena slučaja covida 19 i 1.980.272 testirana uzorka, od kojih je 21.799 uzeta u posljednja 24 sata.

Krizni stožer srbijanske vlade najavio je za petak novu sjednicu, a jedna od ključnih odluka mogla bi biti uvođenje obveznog negativnog PCR testa za sve državljane Srbije koji namjeravaju doputovati za novogodišnje i božićne blagadne.

Član Kriznog stožera imunolog Srđa Janković ocijenio je ranije danas kako nove mjere "još nisu konkretizirane", ali "ostaje da se razmotri pitanje kontrole ulaska u zemlju" stranaca i državljana Srbije. Po njegovim riječima, nikome se, unatoč epidemiji, ne može zabraniti povratak u zemlju, no potrebna je kontrola "da se situacija ne bi pogoršala".

Opcije su PCR test i karantena, ali sigurno ostaje epidemiološki nadzor i prijava, vidjet ćemo što je izvedivo, rekao je Janković za RTS.

Na pitanje kakva će biti epidemiološka situacija uoči Nove godine, Janković je rekao da bi se "određeno poboljšanje vidjelo ukoliko bi se poštivale sve mjere", ali da u sadašnjim okolnostima nema opravdanja za masovna slavlja.

 

Ilustracija S koronom se bori već 9 mjeseci: "Život mi je uništen. Ne mogu disati, haluciniram... Nisam se mogla sjetiti kako se zovem"

Koronavirus u Njemačkoj Drama u Njemačkoj, ponovno rekordni broj novozaraženih: "Situacija je izuzetno osjetljiva, smanjite kontakte na minimum"

On je ustvrdio kako je zaustavljen eksponencijalni rast virusa, upozorivši da je rano govoriti o poboljšanju situacije. "Najbitnije je spriječiti i izbjeći sva nepotrebna okupljanja", poručio je Janković.