Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepovezane baze

Snimili smo novi apsurd s platformom: Liječnik koji se već cijepio uspio se prijaviti na - novi termin za cijepljenje

Aktualno Galerija Leonardo Bressan Leonardo Bressan Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje u Hrvatskoj: Problemi s prijavom - 1 Cijepljenje u Hrvatskoj: Problemi s prijavom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje u Hrvatskoj: Problemi s prijavom - 2 Cijepljenje u Hrvatskoj: Problemi s prijavom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Cijepljenje u Hrvatskoj: Problemi s prijavom - 3 Galerija 1/8 >>
Odnos toplo-hladno između ministra Beroša i liječnika koji provode cijepljenje se nastavlja. Ministar aplikaciju Cijepi se i dalje brani, no priznaje da na nju nije ponosan. Još jučer za propuste je Ministarstvo krivilo obiteljske liječnike, a danas pred kamerom Dnevnika Nove TV - novi apsurd! Ni liječnici koji su se cijepili nisu evidentirani u sustavu aplikacije Cijepise.

Ako liječnici nisu ažurni s aplikacijom Cijepise, kako tvrdi Ministarstvo - sad imaju opravdanje. Jer nije ažurna ni država. U ordinaciju dr. Bressana krenuli smo kako bismo vidjeli kako naručivanje izgleda kroz prizmu liječnika, a onda snimili apsurd! Liječnik koji se već cijepio uspio se prijaviti na termin za cijepljenje.

''Meni prihvaća cijepljenje. Kako može prihvatiti moje cijepljenje po mom OIB-u ako sam ja već cijepljen'', upitao se liječnik. ''To mi dokazuje da baza podataka tog portala cijepise.zdravlje.hr nije povezana i usklađena s bazom HZJZ u koju sam upisan kada sam cijepljen'', istaknuo je obiteljski liječnik Leonardo Bressan iz KOHOM-a.

Koje su onda liječnicima uopće koristiti od aplikacije? Podatke s Cijepise mogu dobiti i ti su pacijenti označeni zelenom bojom. ''Tu vidimo redni broj kad se pacijent sam prijavio i to je to. Ništa više'', pokazao je Bressan. Za prijavu na punkt opet trebaju koristiti sustav e-naručivanje, baš kao i za sve druge pretrage i preglede.

Dakle, liječnici s CijepiSe mogu isto što i građani. Pita li se danas ministra - sve je pod kontrolom. ''Moram reći da nije istina da platforma ne funkcionira. Ona funckionira možda ne onako kako smo željeli u potpunosti, ali dovoljno da zadovolji izazove cijepljenja u ovom trenutku. Nisam rekao da sam posebno ponosan na platformu, što i nisam jer određenih manjkavosti ima'', priznao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Očekuje da će se sve otkloniti do dolaska većeg broja cjepiva, kada na red dođu mlađi, jer bi platforma tek tada trebala pokazati svoju svrhu. No s platformom ili bez nje, loše je što Ministarstvo za svoje neuspjehe krivi županijske zavode i liječnike koji daju sve od sebe na terenu. Danas ih hvali, a još jučer je priopćenjem za aplikaciju krivio baš njih.

''Žalosti ta činjenica da ministar proziva zavode jer su oni ti koji su zajedno s COVID bolnicama i liječnicima iznijeli teret korone na svojim leđima i sada isto tako provode cijepljenja. Znači, jedan ružan osjećaj'', kazao je Leo Šunjić, ravnatelj ZJZ-a Zagrebačke županije.

Pročitajte i ovo Leo Šunjić Propusti s platformom Županijski zavodi odgovaraju Berošu na prozivke: "Mi, liječnici i COVID bolnice smo iznijeli teret korone na svojim leđima"

Pročitajte i ovo Dobrica Rončević, epidemiolog NZZJZ PGŽ problemi s platformom Riječki epidemiolog o Beroševim prozivkama: "Očito smo krivi jer nismo bili dovoljno glasni kad smo tražili informatizaciju"

Trn u oku ministarstva jučer i županijska platforma za naručivanje.
Među prvima ju je uvela Međimurska županija. Platili su je, kažu, 40-ak tisuća kuna.

"Procijepili smo 16.000 ljudi. To nije zacementiran proces, to je dinamičan proces gdje se vi morate prilagođavati situaciji. Nisam sklon optuživanju. Ajmo zasukati rukave i procijepiti ljude'', odlučan je Branko Vrčić, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec.

Jer građanima je to i jedino važno. A svađe na terenu samo ih zbunjuju.

Kako se na kraju prijaviti? Donosimo savjete

Građani su zbunjeni. Ne znaju tko se treba prijaviti putem platforme, a tko treba zvati liječnike. Sve analizira reporter Dino Goleš.

"U teoriji je to sasvim svejedno, ali evo nekoliko praktičnih savjeta. Aplikacija Cijepise osmišljena je da bi prije svega olakšala naručivanje mlađih pacijenata čija faza još nije došla na red, pa zato ne treba čuditi što je s platforme cijepljeno svega 45 tisuća od 190 tisuća prijavljenih. Broj prijava je ono što treba zabrinjavati.

No bit će problema ako platforma u idućim tjednima kad dođe više cjepiva ne bude radila perfektno - odnosno bude li obavijesti o cijepljenju slala prekasno na što se žale lokalni zavodi. To je problem i za organizaciju termina i za organizaciju vremena građana, pa bi cjepivo moglo i propasti.

Za one koji su se već prijavili jedini savjet je - provjeravajte e-poštu i pretinac sa smećem. I nemojte se čuditi ukoliko ste mlađi od 65 i još niste pozvani jer broj prijave ne znači i red cijepljenja, već se cijepi prema godinama.

Za one koji se prijave kod liječnika - možda će lakše čuti kada će doći na red, imaju li kronične bolesti možda će biti detektirani i brže. No i sami znamo, ruku na srce, zbog koronavirusa liječnici opće prakse prenapregnuti su poslom pa je pravo čudo dobiti ih na telefon, a odlazak u ordinacije se ne preporuča.

S druge strane, ima i onih liječnika koji vas ne žele prijaviti na cijepljenje iako je i to njihov posao. Summa sumarum - baš kao i kod odabira samog cjepiva - građani su prepušteni sami sebi. Još samo da im netko iz vrha vlasti to tako plastično i objasni", zaključuje Goleš.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene