Maske, ilustracija
Maske, ilustracija Foto: Getty Images

Nakon što je bio u epicentru pandemije u proljeće 2020. i mjesecima pokazivao krajnji oprez pred koronavirusom, New York je u srijedu ukinuo brojna ograničenja.


Napredovanje cijepljenja, a više od 60 posto Njujorčana primilo je barem jednu dozu, i pad stope pozitivnih na COVID sada manji od 1,5 posto, potaknuli su velike banke poput JPMorgan Chasea ili Goldman Sachsa da počnu radnike koji su radili na daljinu vraćati na posao u tvrtke.

Vezani članci Koronavirus u Njemačkoj Najavljuju ograničenja za necijepljene - od zabrane posjeta kinima, restoranima ili stadionima do obveznog cijepljenja: "I negativno testirani nose visoki rizik prenošenja zaraze" Presica Nacionalnog stožera Hoće li Nacionalni stožer zbog delta-soja korone i "narančastog" Jadrana uskoro pooštriti neke mjere?

Oni koji su cijepljeni ne moraju više nositi maske ni na otvorenom ni u zatvorenim prostorima. Nakon nekoliko dana oklijevanja ta odredba stupa na snagu u srijedu.

Neki koriste to dopuštenje i doista ne nose maske, dok su drugi oprezniji.

"Teško je znati kojih se pravila pridržavati", priznala je Miranda Maxwell (41), koja je u potpunosti cijepljenja. "I dalje nosim masku kada sam među ljudima i u zatvorenim prostorima", dodala je.

U svijetu je dosad u pandemiji zaraženo 164,4 milijuna ljudi, a umrlo ih je 3,4 milijuna. SAD ima najviše i zaraženih (33 milijuna) i umrlih (587 tisuća).