Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija
Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Foto: Afp

Tinejdžer iz Velike Britanije probudio se iz kome nakon 11 mjeseci – apsolutno nesvjestan toga da se svijet našao u pandemiji novog koronavirusa, kojim je i sam dva puta bio zaražen.


Josepha Flavilla (19) 1. ožujka 2020. udario je automobil dok je pješačio prema svojem domu u Staffordshireu. Nesreća se dogodila tri tjedna prije nego što je Velika Britanija ušla u prvi nacionalni lockdown, a Joseph je narednih pola godine neprestano bio u stanju kome. U rujnu je otvorio oči i treptanjem pokušavao komunicirati s obitelji i zdravstvenim osobljem. Reagirao je samo očima, a povremeno bi ponovno pao u komu.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Hrvatska protiv korone cijepila strane diplomate i njihove obitelji: "Odluka je donesena kako bi se našima u svijetu također omogućilo cijepljenje" Spaljivanje preminulih COVID pacijenata u Indiji Stravični prizori u svjetskom žarištu korone, "sveta rijeka" naplavila desetke trupala: "Ovo nas je doista zgrozilo"

Potom je prevezen na rehabilitaciju u neurološku kliniku, gdje se nalazi posljednja četiri mjeseca. Tijekom tog razdoblja mladiću je dva puta potvrđena zaraza koronavirusom, jednom dok je bio u komi te ponovno nakon što se probudio. Srećom, oba puta uspješno je izliječen.

Prema riječima liječnika, njegov oporavak napreduje polako, ali sigurno. Posljednjih tjedana uspijeva pomicati ruke i noge.

"Zaista se trudi. Trepće nam i smiješi se, a podigne i udove kad mu se kaže, napreduje. Pokušavamo ostati pozitivni. A kako objasniti nekome tko je bio u komi da se pojavila pandemija? Ne znamo koliko razumije, mozak mu je prilično oštećen. Nesreća se dogodila prije prvog lockdowna i Joseph kao da je sve prespavao", kazala je njegova teta Sally Falvill-Smith za Daily Mail.