Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo drugačija pravila

Najavljen redizajn mjera pomoći za poduzetnike: Hoće li spasiti 20 tisuća radnih mjesta?

Nastavljeni su sastanci sindikata, poslodavaca i Vlade oko mjera pomoći za gospodarstvo. Na današnjem je odlučeno kako će doći do malih preinaka mjera. Potpore će se i dalje isplaćivati, ali uz nešto drugačija pravila.

Novčane potpore za poduzetnike ostaju, ali uz mali redizajn. Sve bi trebalo biti fleksibilnije i lakše.

Pročitajte i ovo Konobar, ilustracija - 2 PATROLA DNEVNIKA NOVE TV Proveli smo dan s državnim inspektorima, njihov šef otkrio koliko su ugostitelja kaznili u posljednjih 48 sati i zbog čega: "Nama kazna nije prioritet..." COVID inspekcija - 1 ANTI-COVID EKIPA Poštuju li se u praksi nove preporuke Nacionalnog stožera? Provjerili smo sa zadarskim ugostiteljima

"Trebat će manje dokumentacije predavati, bit će malo i veći postotak skraćivanja radnog vremena, a što se tiče očuvanja radnih mjesta, idemo u skaliranje potpore, sukladno padu tu ćemo biti malo fleksibilniji“, kaže Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Neće više trebati iskazati pad prometa od minimalno 60 posto da bi se dobilo potpore, već će se taj prag smanjiti. Još uvijek se ne zna na koliko. Država će i dalje davati do 4000 kuna po radniku.

"Ne možemo sad reći da je samo onaj tko je pao više od 60 posto ugrožen, a onaj tko je pao 55 posto da nije ugrožen, tako da, cijenimo tu inicijativu", kaže Iva Tomić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

"Planiramo da veći broj poduzetnika dobije potpore, bit će malo veće opterećenje za proračun, ali mislim da ćemo ta sredstva do kraja godine uspjeti naći", kaže državni tajnik Jelić.

Do sada je već isplaćeno 6,3 milijarde kuna. Novac ide iz proračuna i EU fondova. Sindikate brine nešto drugo.

"Nama je apsolutno neprihvatljivo da poslodavac koji dobija potporu za očuvanje radnih mjesta može otpustiti u ovoj sad fazi i jednog radnika, ali poslodavci očito smatraju da mogu otpuštati koliko žele", poručuje predsjednik SSSH Mladen Novosel.

„Definitivno nismo za otpuštanja, međutim postoje i postojat će slučajevi kada će doći do potrebe da se dijelu radnika otkaže suradnja", ističe Iva Tomić.

Najbliže tom scenariju je ugostiteljski sektor. Zapošljavaju oko 70 tisuća ljudi, uz prosječnu plaću od 6500 kuna. Prihodi su im pali za 30 posto, a prema procjenama, do kraja godine bez posla bi moglo ostati 20 tisuća ljudi.

"Naši troškovi su i najmovi, i režije, netko ima kredite. Mi svi volimo čuvati tim s kojim smo gradili naš posao, to je sigurno, barem ja, sigurno nemam interes otpustiti slastičarku u koju sam ulagala, i zato još uvijek vjerujem da će bit sluha od Vlade da do toga ne dođe“, kaže ugostiteljica Žakline Troskot.

Redizajn mjera bit će poznat krajem sljedećega tjedna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene