Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troje preminulih u jednom danu

Novih 56 zaraženih, među njima i četveromjesečna beba. Ukupno 1182 oboljele osobe u Hrvatskoj

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u Hrvatskoj potvrđeno još 56 slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 1182. Među zaraženima je i četveromjesečna beba.

U Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih bolesnika, što je ukupno 1182 oboljelih, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš. Potvrdio je tri smrtna slučaja o kojima su ranije izvijestili županijski Stožeri civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukupno 2213 zaraženih U Hrvatskoj šest novih slučajeva zaraze, preminule još tri osobe. Capak: ''Pronađeni su svi putnici s leta iz Frankfurta, određena im je samoizolacija'' Alemka Markotić 11 novozaraženih, ukupno 2207 Alemka Markotić odgovorila na pitanje jesu li i danas oni koji krše samoizolaciju – bioteroristi

''Naša epidemiološka je i dalje linearna. Održimo ju takvom i poštujmo mjere Stožera civilne zaštite'', kazao je.

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da su je dosad izdana 441.721 e-propusnica za napuštanje mjesta prebivališta. Odbijeno je 12.884 zahtjeva.

''E-propusnice su pokazale svoju svrhu i smisao. Mogu se složiti s time da ih je izdano više od očekivano, ali to je prvi val izdavanja. Nakon toga će se analitičkim metodama vidjeti jesu li sve propusnice smislene. Posebno nas zanima analiza odbijenih onih koji su podnijeli zahtjev, a određena im je mjera samoizolacije'', kazao je Božinović.

Božinović: Sigurnost nije narušena

Dodao je da je policija dosad zaprimila 3886 dojava o kršenju mjere samoizolacije, od čega je utvrđeno da je 1120 zaista i prekršilo tu mjeru. 

Osvrnuo se i na kriminalitet u Hrvatskoj od proglašenja epidemije i istaknuo da je zamijećen pad stope kriminala. ''Sigurnost u Hrvatskoj nije narušena'', rekao je Božinović. Dodaje da je među policijskim službenicima zaraženo 18 ljudi.

Kada je riječ o radu tržnica, Božinović je kazao da je odluka o prodavanju poljoprivrednih proizvoda ''na otvorenim, ali ograđenim tržnicama praktički gotova''. ''S epidemiolozima smo radili na njoj i ona će, pod uvjetom da ne dođe do pogoršanja, vrlo brzo biti donesena i objavljena'', poručio je.

U zemlju se i danas vraćaju hrvatski državljani iz inozemstva - njih 118 ući će u zemlju autobusom na graničnom prijelazu Bregana, a dio ih dolazi katamaranom u Zadar iz Ancone.

U Nuštru zaražena beba

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da će svi putnici biti pregledani i s njima će razgovarati sanitarni inspektor, a u samoizolaciju idu bez obzira na to pokazuju li simtpome bolesti ili ne. One koji imaju simptome će se testirati, a nakon toga ili hospitalizirati ili staviti u samoizolaciju.

Otkrio je da su uzeti brisovi od svih 143 državljana koji su u subotu sletjeli u Hrvatsku. Stigli su rezultati testiranja 74 putnika i svi su negativni na koronavirus.

U Nuštru je koronavirusom zaraženo i jedno dijete. Capak je otkrio da je riječ o četveromjesečnoj bebi koja se zarazila od majke. ''Njihovo stanje je dobro i pomno se prati'', kazao je.

Na pitanje o posljednjim smrtnim slučajevima, Capak kaže da je među troje preminulih i jedna osoba koja je preminula 31. ožujka, a testirana je nakon smrti.

Ministar zdravstva istaknuo je da ne moraju sve smrti biti povezane s respiratornim traktom, pa zato i nisu sve preminule osobe bile na respiratoru. Objasnio je da kod nekih pacijenata može doći do zatajenja organa.  ''Sve osobe ne moraju završiti na respiratoru, a ako su dugi organi slabiji može doći do zatajenja više organa", kaže Beroš.

Ravnateljca HZJZ-a Capak kazao je da je epidemiološka situacija u Gradu Zagreba dobra. Istaknuo je da su riješene situacije u KBC-ima Dubrava i Rebro.

Načelnik Nacionalnog stožera zahvalio je svima koji se pridržavaju mjera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene