Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ponašanje ne smijemo relaksirati''

Stožer objavio što se sve ne smije na terasama kafića, uvode se promjene zbog britanskog soja: Opet se produljuje karantena, uskoro nove upute i za testiranje

U posljednja 24 sata zabilježeno je 505 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 14 osoba, najmlađoj je bilo 57 godina. Ministar Davor Božinović objasnio je detalje mjera za ugostitelje i treninge na zatvorenom. Tijekom dana trebale bi biti objavljene i nove upute za testiranja te karantenu koja se opet produljuje na 14 dana.

''Naše ponašanje i naša odgovornost apsolutno se ne smiju relaksirati'', istaknuo je prije iznošenja detalja o mjerama ministar zdravstva Vili Beroš.

"Posljednjih nekoliko dana bili smo bolji, danas smo četvrti. Sve to skupa je pokazatelj koliko je situacija neizvjesna. Zato u kontekstu relaksiranja mjera treba napomenuti da se ne smiju relaksirati naše ponašanje i odgovornost. Upravo suprotno. Terase su razlog više da se građani odgovornije ponašaju”, rekao je Beroš.

''U odnosu na prošli tjedan imamo rast broja zaraženih od gotovo 35 %. Trenutačna incidencija u Hrvatskoj je 122,7. Najviša je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najniža u Istarskoj. U Europi je Hrvatska na trećem mjestu po 14-dnevnoj incidenciji, Bolji su od nas Finska i Danska'', objasnio je detalje Krunoslav Capak. Dodao je i da je danas udio pozitivnih na broj testiranih gotovo 10 posto. U posljednja 24 sata testirano je 5071 osoba.

''Rekao bih da se radi o repovima drugog vala te da još nismo u trećem'', dodao je naknadno.

Britanski soj kod djece

''Nema još dovoljno podataka, sve je dojam ili opservacija koja još nije dokazana. Ali britanskog soja ima više među djecom, kako se epidemija širi, može se očekivati da se širi više i na djecu. Nije nigdje objavljeno niti mi je poznato da je negdje potvrđeno da je britanski soj ozbiljniji za djecu. Sve je za sada na razini kalkulacija'', objasnila je Alemka Markotić.

''Što se tiče karantene, danas će biti objavljene nove upute s indikacijama za testiranja i karantenu koja će za sve slučajeve biti vraćena na 14 dana. Ne znamo trenutačno koliko imamo slučajeva britanskog soja i smatramo da je zbog toga najpametnije svima produžiti karantenu'', objasnio je Capak.

Na terasama zabranjena glazba

''Kao što smo i najavili, počinjemo s blagim popuštanjem mjera. Naglasak je na razmaku'', rekao je ministar Davor Božinović. Napomenuo je kako su mjere osmišljene da bismo držali epidemiju pod kontrolom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Dobre vijesti za jednu županiju: ''Više se neće produživati odluka o pooštrenim lokalnim epidemiološkim mjerama''

Kafići i restorani od ponedjeljka mogu otvoriti terase, ali pod uvjetom da stolovi budu udaljeni najmanje tri metra kako bi razmak među gostima bio najmanje metar i pol. Dopušteno radno vrijeme je od 6 do 22 sata.

Alkohol je dopušteno točiti, ali zabranjeno je puštanje glazbe kako bi se spriječila mogućnost glasnog razgovora kojim bi gosti širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

''Glasna glazba rizik je za širenje virusa, to su pokazale brojne studije. To je jedna od tih odluka koju je teško donijeti. Dajte nam još neko vrijeme da vidimo kako to izbalansirati'', rekao je Božinović odgovarajući na pitanje o kritikama zbog zabrane glazbe na terasama ugostiteljskih objekata.

Terase moraju biti otvorene, odnosno ne smiju biti zatvorene staklom ili pleksiglasom kako bi zrak mogao slobodno cirkulirati. Gosti smiju na toalet, ali isključivo s maskom. Maske smiju skinuti samo za stolom. Pravila o razmaku ne vrijede za članove istog kućanstva. Kako ne bi dolazilo do gužvi, na terasama jasno treba biti naznačen najveći dopušteni broj ljudi, te na ulazu i dalje trebaju biti dostupna dezinfekcijska sredstva.

Treninzi bez kontakta

Dopušteni su i treninzi na zatvorenom. Na 20 kvadratnih metara u dvorani smije biti po jedna osoba, a treninzi su dopušteni za sve. Kod kontaktnih sportova ima nekih ograničenja, naime u borilačkim vještinama, nogometu i košarci smiju se održavati samo kondicijski treninzi.

Prostori se trebaju provjetravati. Nakon svakog treninga dvorane i rekvizite treba redovito čistiti. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a ako je nužno, ne smije biti više od dvije osobe. Obvezne su maske, osim za vrijeme vježbanja.

''Otvaraju se dvorane i može se trenirati, ali zabranjen je kontakt. Sve vještine i kondicija mogu se steći i bez kontakta. Moguće je igrati sportove u kojima nema izravnog kontakta, poput tenisa'', objasnio je Capak.

Uvodimo li COVID putovnice?

''Svi razmišljaju, pa naravno razmišljamo i vodimo razgovore i mi. To je jedna od tema i Europskog vijeća, pa najbolje da pričekamo da vidimo što su se dogovorili europski lideri. Svi o tome razmišljaju, malo tko dovodi to u pitanje, vrijeme za to još nije zbog dinamike cijepljenja, a i treba imati koordinirani pristup unutar EU-a'', rekao je Božinović na pitanje o tome razmišlja li Hrvatska o uvođenju COVID putovnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene