Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija koronavirusa

U Hrvatskoj 108 novih slučajeva, preminule dvije osobe u Osijeku: "Ako budemo donosili mjere, bit će oštrije od onoga što se najavljuje"

U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je oboljelo još 108 osoba, a preminule su dvije.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je od jučer zabilježeno 108 novih slučajeva. Trenutačno je oboljelo 1127 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2362 nova slučaja, 29 umrlih Sve teža situacija s koronom: "Ne isključujem uvođenje strožih mjera za cijelu zemlju" Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera

Ukupno je pozitivno do danas 4530 osoba. Na bolničkom su liječenju 143 osobe, devet ih je na respiratoru. Od jučer su preminule dvije osobe pa je ukupan broj smrtnih slučajeva 125. "To su dvije muške osobe, od kojih je jedna bila na respiratoru, a druga ne", kazao je.

Na pitanje novinara o nenošenju maski ljudi s kojima je bio nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija, kazao je kako maske nisu bile stavljene vjerojatno zbog toga što su bili na otvorenom.

O Kliničkoj bolnici Dubrava kaže da je ta bolnica bila prilagođena liječenju zaraženih osoba.

"Određeno je da dio kapaciteta ostane u pripremi, s tim da će vraćanje u pogon na taj način biti prema potrebama", objasnio je Beroš i dodao da puni opseg bolnice Dubrava može krenuti u nekoliko dana.

O tome gdje se mogu napraviti jeftiniji testovi kazao je da se oni mogu napraviti u svakoj zdravstvenoj ustanovi. "Ako se primijeti da se neki testovi u ustanovama ne rade, u svakom slučaju ćemo reagirati", najavio je i dodao da je novi cjenik objavljen u Narodnim novinama i stupio je na snagu danas.

O pozitivnoj bebi u Zagrebu

Za bebu koja je na Svetom Duhu, u dobi od deset dana i pozitivna na koronavirus, Beroš kaže kako je majka bila pozitivna i simptomatska. "To je prvi takav slučaj. Majka je imala lakše tegobe, prebačena je na Kliniku i otpuštena, kao i beba, na daljnje liječenje."

Alemka Markotić, šefica Infektivne klinike Fran Mihaljević, kazala je da zaključci o tome kako se novorođenčad zarazi - za sada nemaju dovoljno veliki uzorak. "Nije bilo dokaza o zarazi preko placente, već se dijete zarazi u kontaktu s majkom", dodala je.

"Što se tiče ovog djeteta, ono je dobro, nema nikakve simptome. Što se tiče toga da je jedan test bio pozitivan, a drugi negativan, radi se po protokolu u slučaju kad je majka pozitivna - prvi test nakon 24 sata, drugi nakon 48 sati", rekla je Markotić.

Rast broja povezan sa svadbama i slavljima

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je kako je povećanje broja oboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji povezano sa svadbama i slavljima.

"Najveći broj oboljelih u Vukovarsko-srijemskoj-županiji je 40, to je velika brojka povezana s vjenčanjem u jednom selu i s nekoliko većih okupljanja koja su se dogodila u posljednjih desetak dana", objasnio je Capak.

"Nešto je veći broj oboljelih u Istri, više od pola njih kontakti su ranije oboljelih. Imamo i nešto oboljelih turista, no taj je broj minoran", dodao je Capak i istaknuo noćne klubove, s kojima je povezano stotinjak slučajeva.

Na pitanje novinara o tome je li u njegovoj obitelji bilo vjenčanja i kako ga organizirati u ovom trenutku, kazao je da se radi o netočnoj informaciji te ju je demantirao.

Ne zna se gdje je zaražen ministar Malenica

O zarazi ministra Ivana Malenice kaže kako je on bio u nedjelju na jednom okupljanju, a prve je simptome osjetio u ponedjeljak.

"To je prekratko vrijeme za inkubaciju, a sve ostalo ne ukazuje na nekakav rizičan kontakt. U ovom trenutku ne znamo gdje se zarazio", kazao je Capak i dodao da će se uz javljanje drugih osoba s kojima je Malenica bio u kontaktu napraviti mreža i saznati na koji se način Malenica zarazio.

O donošenju novih mjera

Predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović o donošenju novih mjera kazao je kako je odgovoreno na zahtjev Stožera Vukovarsko-srijemske županije.

"Činjenica je da mi nismo u ovom trenutku zadovoljni s brojkama iako je situacije epidemiološki pod kontrolom. Većina ovih pozitivnih koje imamo danas vezana je za svadbe upravo u toj županiji", kazao je Božinović.

"Odlučili smo pratiti situaciju i ako budemo donosili mjere, bit će oštrije od onoga što se najavljuje. Međutim, računamo na svijest svih naših ljudi, organizatora događanja", najavio je i dodao da je prema analizama koje se provode, većina organiziranih okupljanja provedena prema preporukama.

Božinović navodi da će epidemija trajati. "Ovo neće nestati preko noći. Moramo se pripremiti za jesen i početak nove školske godine. Siguran sam da ćemo doći do rješenja kako bi brojke počele padati i kako bismo držali situaciju pod kontrolom", istaknuo je.

Navodi i da je povećan broj u Istarskoj županiji samo znak kako se radi o novom žarištu. "Bit će još žarišta", dodao je i objasnio da će nove mjere biti donesene ako to bude potrebno.

"Odgovorni smo za ljude koji nam dolaze, naše gosti i moramo držati epidemiju pod kontrolom. Dajemo sve od sebe da građani i gosti u Hrvatskoj žive normalno", rekao je Božinović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene