Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedna osoba preminula

U Hrvatskoj 71 novi slučaj - Nova žarišta vezana za svadbe i sprovod. Capak se pravdao: "U medicini ništa nije crno ili bijelo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati na konferenciji za medije objavio je najnovije informacije o zaraženima.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđena zaraza koronavirusom kod 71 osobe, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. Jedna osoba je preminula, muškarac 1941. godište. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2362 nova slučaja, 29 umrlih Sve teža situacija s koronom: "Ne isključujem uvođenje strožih mjera za cijelu zemlju" Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera

Broj aktivnih slučajeva danas je 753. Na bolničkom su liječenju 132 osobe, a osam je pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirane su 1632 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4993 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 71 u protekla 24 sata. Oporavilo se 4099, a dosad je preminula 141 osoba, rekao je ministar Beroš. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako su nova žarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji vezana za veća okupljanja. 

"Novooboljeli su vezani za svadbu koja je bila na području Hrvaca, i vezano za sprovod i karmine u Imotskom", rekao je Capak. 

Kazao je da je određeni broj zaraženih Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji vezan za momačku večer u Cerni i za jedno vjenčanje u Našicama.

"Vjenčanje se preselilo u drugu županiju nakon što je lokalni stožer odlučio da se u Vukovarsko-srijemskoj županiji ograniči broj sudionika na svadbama", rekao je Capak.  

Ministra Beroša reporterka Nove TV Valentina Baus pitala je o rezerviranim cjepivima za Hrvatsku te je ministar rekao kako za sada još ništa nije plaćeno, ali se Hrvatska pridružila nekim inicijativama koje nisu financijski obvezujuće. 

Ministar Božinović rekao je kako je Nacionalni stožer civilne zaštite RH zakonito osnovan odgovarajući na pitanje o kritikama predsjednika RH Zorana Milanovića koji govori da Stožer nije ustavan.

"Nacionalni stožer je dobio ovlasti da donosi odluke za provedbu mjera koje se donose u suradnji S HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva, a koje su pod stalnim nadzorom Vlade", istaknuo je Božinović.  

"Bilo koji od događaja, recimo Sinjska alka, mi za njega možemo dati okvir mjera, ali to se može promijeniti u roku 24 sata. Ako promjena bude, nadamo se da bi ih bilo nabolje, treba brzo reagirati", rekao je Božinović.

"Ovo tijelo se temeljem znanja, epidemioloških preporuka i znanosti bavi ovim pitanjima, pokušavamo donijeti odluke i balansirati da ne stane gospodarstvo, da ne stane turizam. A turizam u Hrvatskoj je šampion u Europi, i ne samo u Europi. Sve što radimo komuniciramo s građanima", kaže ministar. 

O glazbenim menadžerima koji se žale da su samo od jednog županijskog stožera dobili pozitivno rješenje za okupljanja veća od 1000 ljudi, Božinović kaže kako nije dobio takvu informaciju. 

"Mi komuniciramo sa svima kojih se to tiče. Neke stvari u ovakvim uvjetima epidemije nisu moguće, koncerti su za 2020. i 2021. godinu praktički otkazani, SAD ih je otkazao i za 2022. godinu. Izvan ovoga ne vidim niti jedan racionalni prijedlog kako nešto organizirati bolje"; kaže Božinović. 

Ističe da nema represija da bi se išlo za time da se nekome ograničavaju prava.

"Pravo na život i pravo na rad je ono čime se vodimo", ističe Božinović.

U jednoj organizacijskoj jedinici Ministarstva vanjskih poslova je četvero oboljelih, potvrdio je Krunoslav Capak. 

Ministri Božinović i Beroš te Krunoslav Capak rekli su da su skinuli aplikaciju Stop COVID-19. 

Ravnatelja HZJZ-a pitali su za slučaj s Dariom Hrebakom te je rekao da nije napravljena niti jedna epidemiološka ili stručna greška. 

"Bilo bi dobro da se epidemiolozima pusti da odluče treba li netko u samoizolaciju ili ne. U medicini nije ništa crno ili bijelo", kaže Capak. 

Najveći broj novooboljelih danas je prijavila Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 26 novih slučajeva zaraze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene