Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija koronavirusa

U Hrvatskoj od jučer preminule još tri osobe, imamo jedanaest novooboljelih

Dr. Alemka Markotić
Dr. Alemka Markotić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dr. Alemka Markotić Dr. Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr Maja Grba Bujević Maja Grba Bujević Foto: DNEVNIK.hr Dr. Krunoslav Capak Dr. Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Galerija 1/4 >>
U posljednja 24 sata zaraženo je novih jedanaest osoba, a preminule su tri, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj novooboljelih je jedanaest, time je ukupan broj zaraženih narastao na 2112. Trenutačno je hospitalizirano 217 ljudi. Na respiratoru je 14 oboljelih osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKUPNO 2096 ZARAŽENIH U Hrvatskoj preminule još dvije osobe, 8 novooboljelih – Beroš objasnio kako je došlo do širenja zaraze Slika nije dostupna UKUPNO 2085 ZARAŽENIH U Hrvatskoj preminulo još šest ljudi, 9 novooboljelih - svi iz jedne županije

Novih je 38 oboljelih od jučer ozdravilo, pa se broj izliječenih povećao na 1560, kazala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Tri su osobe preminule: po jedna u Splitu, Koprivnici i u Dubrovniku. Preminuli su muškarac u Splitu, 1929. godište, žena u Koprivnici, 1926. godište i muškarac u Dubrovniku, 1936. godište. Ukupno su od početka epidemije preminule 83 oboljele osobe.

Do sada su na koronavirus testirane 39.973 osobe. Od jučer je testirano 933 ljudi. Na koronavirus je pozitivno ukupno 226 zdravstvenih radnika, a u samoizolaciji ih je 209.

Počele bolničke pretrage i pregledi

Što se tiče bolničkih pregleda i pretraga, kazala je da se svakodnevno prate sve učinjene usluge u zdravstvenom sustavu. "Jutrošnji rezultati u odnosu na jučerašnje govore da idemo u dobrom smjeru", istaknula je i dodala da se gužva stvorila na trijažama na bolničkim ulazima, no i ona je otklonjena.

"Ako se pokaže da se ne postiže broj koji smo sami sebi postavili i da nećemo u roku od dva mjeseca uspostaviti normalno funkcioniranje lista koje imamo, a imamo zbog korone, a ne zato što se nije radilo, onda će se odmah uključiti još aktivnije privatni zdravstveni sustav. Oni su počeli raditi kao i javni sustav i oni rade ugovorene pacijente koje su imali preko HZZO-a. Bude li trebalo, dogovarat će se i ostale usluge", najavila je Grba Bujević.

Ističe da je zdravstveni sustav radio cijelo vrijeme za građane koji su trebali njihove usluge.

"Nije se radilo samo hitnosti, radilo se puno usluga, ali sve one koje se nisu mogle raditi jer smo štitili da se ne razboli veći dio zdravstvenog osoblja i pacijenti, njih smo planirali i svi će u roku od dva mjeseca biti pozvani da obave svoje pretrage. Moramo biti svjesni da će tu veliki teret podnijeti liječnici obiteljske medicine jer oni su sada ti kojima se pacijenti javljaju i oni trijažiraju koji je pacijent hitniji od kojeg jer nisu svi jednaki", objasnila je Grba Bujević.

Dopušteno uplovljavanje jahtama

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je da je dopušteno uplovljavanje jahtama duljine trupa većeg od 24 metra u hrvatske luke.

Božinović je precizirao da je dopušteno uplovljavanje jahtama na vezove u lukama nautičkog turizma i lukama otvorenih za javni promet. Uz to, dopušteno je uplovljavanje jahtama u brodogradilišta radi remonta ili popravaka, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

O vjenčanjima

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je odlukom proširen broj sudionika na vjenčanjima koji mogu prisustvovati.

"Do sada je to bilo ograničeno samo na članove uže obitelji, sada smo stavili obitelj. Dakle, koliko članova obitelj ima, toliko ih može prisustvovati. Ne bi baš bilo dobro da se to karikira i da bude sto članova", naglasio je i dodao da vrijede, kao i svuda, preporuke - higijena, dezinfekcija i socijalna distanca.

"Nismo dopustili provođenje svadbenih svečanosti, to ćemo ostaviti za neki kasniji period gdje ćemo propisati epidemiološki okvir kako bi to trebalo izgledati", kazao je Capak i dodao da je dopušteno vjenčanje, bilo kod matičara bilo u crkvi, no fešte nakon toga - nema.

"Nismo otvorili ugostiteljske objekte, od 11. će to biti moguće, no dat ćemo epidemiološki okvir", istaknuo je.

Medicinski potpomognuta oplodnja u bolnicama

Za medicinski potpomognutu oplodnju u bolnicama koja se trenutno ne provodi kazao je da je kontaktirao s prof. Šimunićem oko okvira koji bi u Hrvatskoj bio propisan za to.

"Nama je žao da je sad ovih nešto više od mjesec dana propušteno u tom smislu jer postoji i vremensko ograničenje, odnosno ograničenje broja godina gdje HZZO pokriva. To je sve vrlo svježe, napravljen je vrlo detaljan i vrlo dobar okvir za provođenje medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj. Što se tiče epidemiološkog okvira, mi smo odmah to odobrili", kazao je i rekao da se čeka dopuštenje Ministarstva zdravstva.

Navodi da je siguran kako bi to moglo biti vrlo brzo pušteno i da bi se s tim moglo krenuti.

Potraga za pozitivnim uzorcima

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić komentirala je pronalazak francuskih znanstvenika.

"To se događa kod novih bolesti. To je krajem dvanaestog mjeseca, supruga bolesnika bila je u kontaktu s radnicima koji su prije toga bili u Kini. To zvuči epidemiološki očekivano", kazala je i dodala da će svi laboratoriji početi pretraživati banke sa serumima i vidjeti je li netko već prije bio pozitivan.

Navodi kako je teorijski moguće da je netko putovao i došao pozitivan s puta prije nego što je počela epidemija.

Za drugi val epidemije kaže da se može dogoditi na jesen, ali i već za deset dana. "Ali neće. Imamo jako puno istraživanja o cjepivima u kliničkoj fazi. 71 cjepivo-kandidat je u ispitivanju. Niti jedan od testiranih lijekova nije dobio potvrdu da je učinkovit", dodala je.

"Sigurno da do jeseni nećemo imati cjepivo ili dovoljno ispitan lijek da bismo ga proglasili sto posto učinkovitim i neškodljivim", istaknula je Markotić. "Bez tri godine ispitivanja realno ne možemo biti sigurni da je lijek ili cjepivo djelotvorno", objasnila je i dodala da se cjepivo ili lijek mora ispitati na velikom broju ljudi kako bi se vidjelo je li to - to.

Proboj u splitsku bolnicu

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za proboj virusa na splitske Firule kazao je da je pacijent danas pozitivan, a medicinska sestra je to bila otprije nekoliko dana te da to otežava rad zdravstvenih službi zbog provjeravanja kontakata i izolacije svih uključenih.

"Jasno je da se tu dogodio prijenos virusa koji otežava funkciniranje tog odjela, ali i ukupnog zdravstvenog sustava iz razloga što kad se pronađe pozitivna osoba, moraju se isključiti svi njezini kontakti s radnog mjesta, sve ih treba izolirati i napraviti testove. To otežava rad zdravstvenog sustava", objasnio je Capak.

"Rekao bih da je situacija i dalje pod kontrolom, nemamo slučaj bolnice. Naprosto se dogodilo to da su jedna sestra i jedan pacijent pozitivni. Njihovi kontakti su stavljeni u samoizolaciju i mi se nadamo da će sve nastaviti raditi", kazao je i dodao da nema informaciju o broju pacijenata koji su stavljeni u samoizolaciju u toj bolnici.

O anketi Komore medicinskih sestara i raspoređivanju opreme

O anketi Komore medicinskih sestara prema kojima njih 43 posto nemaju zaštitnu opremu kazao je da je oprema distribuirana prema potrebama.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, za ustanove socijalne skrbi je odgovorno Ministarstvo demografije. Dalo je zahtjev 24. travnja za popunu.

Do 30. travnja se popunjavalo na način da je dostavljeno pola milijuna maski, 960 tisuća rukavica, 22 tisuća naočala i vizira, 22 tisuće ogrtača, 10.000 litara dezinficijensa.

O nastavku sportskih natjecanja

Što se tiče nastavka sportskih natjecanja, kaže da su epidemiolozi u trajnom kontaktu sa Središnjim državnim uredom za sport.

"Dogovorili smo njihov redoslijed prioriteta, što bi trebalo pustiti. Mi smo rekli koji su naši prioriteti - faznost, postupnost", kazao je i dodao da se o natjecanjima još nije dogovaralo. .

"Ali što se tiče puštanja treninga, klasificirani sportaši će vrlo brzo biti stavljeni na dnevni red ovog Kriznog stožera i mi ćemo se dogovoriti o datumu", kazao je.

Otvorena dječja igrališta

"Mi smo jučer pustili dječja igrališta i igrališta na otvorenom, a pro tome se misli da se na tim igralištima koja su otvorena poput nogometnog ili srednješkolskog otvorena za građane, da se dopusti na njima obavljanje rekreativnog sporta", kazao je. 

"Svi prijedlozi su dobro došli, mi ne možemo znati sve detalje aktivnosti koje se provode oko pojedinih sportova i treninga. Jučer, recimo, od zajednice vlasnika fitness centara dobio sam vrlo kvalitetan prijedlog koji ćemo uskoro razmotriti, ali ne znamo još datum kada će to biti jer se moramo držati faza postupnosti i opreza", rekao je Capak.

Otvaranje studentskih domova

O otvaranju studentskih domova Capak navodi kako su Sveučilišta, kao vlasnici, oni koji moraju odlučiti. 

"Preporuke još uvijek vrijede, ništa se epidemiološki po tom pitanju nije promijenilo. Ne znam kako će to biti organizirano samo znam da neki fakulteti ne mogu završiti akademsku godinu bez završetka vježbi jer su one uvjet. To mi nikako ne bi smjeli zaustaviti već smo dali okvir u kojem se te vježbe mogu održati kako bi studenti normalno završili akademsku godinu", istaknuo je Capak.

Posjeti domovima za starije

Vezano za posjete članova obitelji korisnicima domova za starije, kazao je da su o tome već razgovarali.

"Mislimo da u ovom trenutku naših 650 domova nije u mogućnosti realizirati posjete da budu odijeljeni pleksiglasom i mikrofonima. No možda postoji mogućnost posjeta na otvorenom uz socijalnu distancu u situacijama kad je to moguće i kad to zdravstveno stanje korisnika dozvoljava, vrlo skoro ćemo razmotriti to pitanje. Vodimo bitku s koronavirusom vezano za njegov ulazak u domove", kazao je i dodao kako vjeruje da će uskoro i to pitanje biti riješeno.

Testiranje pacijenata

Za testiranje pacijenata Capak navodi da su napravili vrlo općenite upute u kojima je kratko poglavlje o testiranju. Nakon toga su dobili primjedbe stručnjaka o tome gdje se sve stvara aerosol koji je opasan.

"Napravili smo jedan sastanak na kojemu smo dogovorili da bi najbolji način bio da kontaktiramo stručnjake da nam kažu gdje se sve širi taj aerosol. Također, dat ćemo uputstva gdje je testiranje obavezno, a gdje smatramo da nije potrebno", istaknuo je.

Navodi da će se preporuke mijenjati s obzirom na promjenu epidemiološke situacije te da će se stvari popuštati isto kako su se pojačavale.

Parlamentarni izbori nisu razmatrani

Za parlamentarne izbore Capak je kazao da to nisu razmatrali.

"Tu ima čitav niz aktivnosti, od predizbornih skupova do samog čina glasanja. Nismo još razgovarali i ne znam precizan odgovor. U svakom slučaju, epidemiološka situacija trebala bi biti povoljna, kao što je to sada", kazao je.

"Nekoliko dana smo imali jednoznamenkasti broj, danas je malo veći, sutra očekujemo opet manji. Nisu riješeni svi koji su u samoizolaciji, treba proći još vremena da bi se vidjelo točno", pojasnio je.

Ministarstvo obrazovanja odlučuje o povratku u škole

Roditelji su nezadovoljni time što će u školu ići samo oni koji moraju. Neki su htjeli poslati dijete u školu, no obeshrabreni su činjenicom da će dijete biti u učionici samo. Sindikat Preporod je organizirao peticiju kojom traži povlačenje odluke o školama.

Za otvaranje škola kaže su epidemiolozi napravili preporuke, imaju informaciju da postoji nezadovoljnih građana i radnika u sustavu obrazovanja, no da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja to koje odlučuje.

"Vidjeli smo da postoji nezadovoljstvo, nastojali smo dati što detaljniji epidemiološki okvir, a ostalo rješava nadležno ministarstvo", dodao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene