Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan smrtni slučaj

Samo jedna novooboljela osoba u Hrvatskoj, stožer odustao od presica tijekom vikenda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo je jedan novi slučaj zaraze potvrđen u Hrvatskoj u posljednja 24 sata, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Zabilježen je i jedan smrtni slučaj.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata u potvrđen samo jedan novi slučaj zaraze, a ozdravilo je 19 osoba. Dosad je ukupno ozdravilo 1869 osoba. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2362 nova slučaja, 29 umrlih Sve teža situacija s koronom: "Ne isključujem uvođenje strožih mjera za cijelu zemlju" Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera

Novoobljela osoba je kontakt oboljelog zaposlenika Doma za starije i nemoćne u Koprivnici, otkrio je Krunoslav Capak.

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović objavio je da se od 18. svibnja ukidaju i ograničenja u pomorskom prometu.

Hoćemo li na izbore s maskama?

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na pitanje o tome kako će izgledati izbori te hoće li se na izbore ići s maskama odgovorio da je to pitanje za DIP. ''Kad dobijemo pitanje od DIP-a stručnjaci će iznijeti svoje mišljenje'', poručio je Capak. 

''Ne znam što će točno Državno izborno povjerenstvo od nas tražiti. Onog časa kad to bude poznato objavit ćemo detalje u javnosti'', rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Capak je na pitanje kada bi se mogao očekivati kraj epidemije rekao da je odluka o završetku epidemije ''epidemiološka procjena koja se bazira na temelju više indikatora''.

Rekao je da za praonice rublja u hotelima ne postoje posebne preporuke. ''Virus ugiba na 56 stupnjeva i osjetljiv je na deterdžente. Svi postupci koji se i inače koriste uništavaju virus'', objasnio je Capak.

Zabrana rada nedjeljom

Kada je riječ o pritužbama putnika s leta iz Frankfurta koji su kazali da u zrakoplovu nije bilo slobodnih mjesta niti upozorenja za nošenje maski, Capak je rekao da se to treba provjeriti s avioprijevoznikom.

''Mi smo dali vrlo precizne upute koje smo prije toga iskomunicirali s jednim našim avio prijevoznikom. Oni su već imali upute od stranih kompanija, mi smo sve prepisali, pa su to pitanja za njih", rekao je.

Na pitanje o ukidanju zabrane rada nedjeljom, Capak je rekao da se donošenjem te odluke htjelo smanjiti mobilnost građana. ''Mi smo tražili od APIS-a da nam na temelju fiskalnih računa da informacije kojim danom se najviše prodaje i to je petak. Svi rekordi u zadnjih 10 godina su padali petkom. Mi smatramo da smo postigli taj balans'', objasnio je. Dodao je da ne smatra da se zabranom rada nedjeljom stvara veći pritisak na preostale dane.

Idućeg tjedna očekuje se povratak 20-ak radnika Đure Đakovića iz Švedske koje je ta zemlja odbila testirati. Capak je objasnio da će ih se dočekati na granici i propisati im epidemiološke mjere.

Iako su se dosad konferencije za medije Nacionalnog stožera redovito održavale svakog dana, načelnik Stožera objavio je da će se, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, iduća presica održati u ponedjeljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene