Presica Nacionalnog stožera
Presica Nacionalnog stožera Foto: Marko Prpic/Pixsell

Mjere su popuštene prije manje od dva mjeseca, a čini se kako nas zbog delta-soja očekuju nove, strože mjere. Turistima iz Britanije neće biti dovoljne COVID potvrde, testovi bi mogli postati obvezni i za cijepljene i one koji su preboljeli koronu.


Pripremaju se nove, postrožene mjere. Od velikog popuštanja prošlo je manje od dva mjeseca, a postojeće mjere trebale su biti na snazi do 31. srpnja.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Veliki broj preminulih kod susjeda: COVID potvrde uvode za barove, kafiće i noćne klubove - "Bira se što će još one obuhvatiti" Testiranje na koronavirus - 2 Pandemija u zamahu: Još 1394 novozaražena, sve više pacijenata po bolnicama i na respiratorima

Jutarnji list neslužbeno doznaje da Nacionalni stožer priprema strože mjere koje bi se trebale odnositi na okupljanja koja trenutno smatraju najrizičnijima za prijenos zaraze.

Jadranska obala stavljena je u "narančastu" zonu, a Stožer bi mogao zbog toga pooštriti mjere kako bi sezona ipak potrajala. Jutarnji od izvora bliskih Stožeru doznaje da se radi na mjerama koje bi bile u balansu epidemije i sezone. U planu je sprječavanje nastajanja velikih žarišta što bi Hrvatsku ponovno bacilo u "crvenu" zonu.

Problematičan delta-soj

Veliki problem je i brzo širenje zaraznijeg delta soja koji je postao dominantan. Uz to, treba uzeti u obzir i potpuno otvaranje Velike Britanije u kojoj, iako imaju veliki postotak cijepljenih, raste broj zaraženih.

Neke europske zemlje već su pooštrile uvjete za ulazak Britanaca, a to će uskoro učiniti i Hrvatska. Britanci neće moći prijeći granicu bez testa, a morat će se testirati i cijepljeni s obzirom na to da mogu biti asimptomatski i prenositi virus.

Stručnjaci smatraju kako bi za Britance koji nisu cijepljeni ili preboljeli COVID, osim testa, bilo dobro uvesti i 14 dana samoizolacije, no Stožer ne razmatra tu temu jer bismo ostali bez gostiju.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u smatra da su nam Britanci prijetnja.

"Kao i bilo tko drugi koji dolazi u zemlju. U Hrvatsku ulazi puno gostiju i logično je da u epidemiji dođe do prijenosa virusa", objasnio je Kaić.