Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivno 38 osoba

Potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom. Božinović: "Policija će provjeriti sve sumnje i dojave na kršenje pravila samoizolacije"

Presica Nacionalnog kriznog stožera o koronavirusu
Presica Nacionalnog kriznog stožera o koronavirusu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Presica Nacionalnog kriznog stožera o koronavirusu Presica Nacionalnog kriznog stožera o koronavirusu Foto: DNEVNIK.hr +0 Vili Beroš Galerija 1/2 >>
Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije na kojoj govori o najnovijim informacijama o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Potvrđen je novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je na kofnerenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš. Riječ je o ženi koja je u Hrvatsku došla iz Rumunjske. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2362 nova slučaja, 29 umrlih Sve teža situacija s koronom: "Ne isključujem uvođenje strožih mjera za cijelu zemlju" Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić kazala je da novoobljela pacijentica ima blago povišenu tjelesnu temperaturu. Dodala je i da će se uzorci početi testirati i na nova dva punkta u Zagrebu, odnosno na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Zavodu za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar''.

Rješenje za kaos na granicama

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će se uskoro riješiti i kaos na granicama. ''Granični sanitarni inspektori više neće ispitivati rješenja o samoizolaciji, nego će se podaci uzimati skeniranjem putovnice, a inspektori će morati samo dodati kamo osoba putuje i broj mobitela'', kazao je Capak. 

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da je u subotu razgovarao s ministrima unutarnjih poslova Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine s kojima planira promet robe tijekom epidemije. ''Život ne smije stati, ali treba utvrditi pravila igre - koliko kamiona i iz kojih zemalja dolazi'', kaže Božinović.

Kazne zbog kršenja samoizolacije

Dodao je da će se uvesti novi režim za vozače kamiona. ''Oni će u posebne objekte biti izolirani kad se iskrca roba'', rekao je Božinović i objasnio da će se vozači biti u izolaciji do sljedeće vožnje. 

''U svemu ovome ima i lažnih vijesti, a mi ćemo provjeriti sve sumnje i dojave da neka osoba krši pravila samoizolacije. U nekim se gradovima već počelo provoditi to da će nekim ljudima biti određena kazna u visini od osam tisuća kuna'', otkrio je Božinović.

''Apeliramo na ljude da ne putuju, ostanite tu. Svako putovanje je novi rizik'', poručio je građanima predsjednik Nacionalnog stožera.

Na pitanje postoji li procjena kada se u Hrvatskoj može očekivati vrhunac epidemije, Capak kaže da je Hrvatska još uvijek u uzlaznom kraku epidemije.

''Kada dođe do toga da neko vrijeme dnevno broj oboljelih isti, nakon toga će početi broj opadati. Važno je da ljude koji su donijeli virus izvana pohvatamo i njihove kontakte. Moja je procjena da bi za jedno dva ili tri tjedna mi mogli biti na ravnoj crti'', pojasnio je Capak.

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno ukupno 38 slučajeva zaraze, a pod zdravstvenim nadzorom je najmanje 6300 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene