Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Damir Trut otkrio tko sve od ponoći smije u Sloveniju i pod kojim uvjetima

Prvi čovjek Ravnateljstva civilne zaštite granice u Dnevniku Nove TV govorio je o tome kako od ponoći izgleda prelazak hrvatsko-slovenske granice.

Slovenija je Hrvatsku sa zelene liste sigurnih zemalja premjestila na žutu odlukom slovenske vlade zbog povećanja broja pozitivnih osoba na koronavirus.

Slovenci koji se vraćaju iz Hrvatske u domovinu morat će graničnim policajcima pokazati dokaz gdje su i koliko dugo boravili - i ta odluka stupa na snagu večeras u ponoć.

Za razliku od Slovenije, Engleska je Hrvatsku stavila na zelenu listu.

O svemu smo razgovarali sa Damirom Trutom, prvim čovjekom Ravnateljstva civilne zaštite i članom Nacionalnog stožera. On je rekao da RH službeno nitko iz Slovenije nije obavijestio o tome. 

"RH nije ni preko Ministarstva vanjskih poslova niti preko MUP-a dobila službeni dokument koji bi nešto govorio o tome. No postoje kontakti, razmjena informacija između hrvatske i slovenske granične policije koji su prenijeli tu informaciju", rekao je Trut.

"Po onome što sam vidio, tranzit hrvatskih državljana kroz Sloveniju je slobodan, da oni koji rade i koji se školuju mogu preko, oni koji imaju poslovnu potrebu mogu isto tako u Sloveniju. Kao i oni koji su rezervirali smještaj. No to se mora dokazati na granici", rekao je Trut. 

Dodao je da Hrvatska ne razmišlja o protumjerama za slovenske državljane.  

"Nama je svaki turist dobrodošao. No svi koji dolaze moraju se pridržavati propisanih mjera. U prvih 6 mjeseci imali smo 1,6 milijuna dolazaka u Hrvatsku. I ni jedan turist nije zaražen", kaže Trut.  

Slovenska vlada zamjera Hrvatskoj što je dopušten rad noćnih klubova. 

"I mi smo u jednom trenutku vidjeli da nam je to bio kritični prostor. Imali smo tamo izboje zaraze. Prije 10-ak dana donesena odluka da se ide u nadzor u 338 noćna kluba. I u njima smo našli određena kršenja mjrea, nepridržavanje razmaka i nije bilo dezinficijensa", rekao je Trut. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene