Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović u četvrtak je upozorila kako je zbog upute da općinski Stožer civilne zaštite izdaje propusnice prevelik broj osoba uputio zahtjeve za prelazak Krčkog mosta i "stvoren je kaos", pa stožer više neće izdati nijednu propusnicu za dolazak s kopna.


"Nama u Omišlju jedino je stvarno nužno i neophodno očuvanje zdravlja i života naših stanovnika", navela je Ahmetović u dopisu Ravnateljstvu civilne zaštite.

Vezani članci Ursula von der Leyen Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera'' Koronavirus, ilustracija Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Prema njihovoj uputi, istaknula je, samo u jednom danu stožeru u Omišlju zahtjeve za izdavanje propusnica za putovanje na otok Krk uputilo je čak 276 osoba i poslodavaca iz cijele Hrvatske

"Uvažavajući napore Nacionalnog stožera da širenje epidemije stavi pod kontrolu, ovom uputom kontrola je izostala, a kreiran je kaos kako po pitanju zdravstvenih, tako i po pitanju gospodarskih posljedica predmetne upute", poručila je.

Svakodnevno doputuju stotine ljudi

Upozorila je kako je na taj način sva odgovornost za moguće širenje epidemije na otok stavljena na leđa lokalnih stožera civilne zaštite te čelnih ljudi općina i gradova, koji o izdavanju propusnica odlučuju temeljem kriterija je li dolazak tih osoba neophodan i neodgodiv.

Ahmetović je pojasnila kako svakodnevno s kopna u Omišalj doputuju stotine ljudi, među ostalima i radnici angažirani na projektima izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin i terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG terminala).

Ti se radnici, ističe, kreću po Omišlju, na gradilištima u samom mjestu, kupuju u lokalnim trgovinama, odlaze na poštu ili u ljekarnu.

Po isteku radnog vremena, dodaje, prelaze Krčki most vraćajući se na kopno, a omišaljski stožer ne zna kuda se kreću izvan radnog vremena, pridržavaju li se u slobodno vrijeme propisanih mjera izolacije, odlaze li vikendima i neradnim danima u mjesta prebivališta, od kojih su neka žarišta zaraze.

Moguća ugroza za stanovnike

Načelnica upozorava da se ti radnici potom ponovno na dnevnoj bazi vraćaju u Omišalj te potencijalno ugrožavaju zdravlje i život tamošnjih stanovnika.

Navodi i da neki poslodavci (JANAF, GPP Mikić, Zračna luka Rijeka, Hoteli Njivice i drugi) u Omišlju okupljaju desetine ili stotine izvođača i kooperanata iz svih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Uputom za izdavanje propusnica, naglasila je Ahmetović, na Općinu Omišalj i njezin Stožer civilne zaštite prenesena je odgovornost za izdavanje i neizdavanje propusnice, jer ako izdaju propusnicu radnicima i utvrdi li se da su zaraženi, vrlo je vjerojatno da su zarazu prenijeli na stanovnike, "a odgovornost za to snosimo mi".

Ako pak stožer odbije izdati propusnice, poslodavci i izvođači spomenutih projekata optužit će ih za opstrukciju ili gospodarski krah, istaknula je.

Ahmetović je zaključila da omišaljski stožer slijedom navedenoga neće izdati nijednu propusnicu za dolazak osoba s kopna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju