Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljna popuštanjem mjera

Grba-Bujević objasnila kako će izgledati odlazak u bolnicu na pregled: ''Liste čekanja neće biti tako velike kako se čini''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, zadovoljna je time kako je protekao prvi tjedan nakon popuštanja mjera obrane od koronavirusa.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević izrazila je u emisiji ''U mreži Prvog'' zadovoljstvo prvim tjednom ublažavanja mjera. Dodala je i da se u zdravstvenom sustavu ne može situacija ad hoc vratiti na onakvu kakva je bila prije epidemije.

''Zbog tog razloga su donesene neke mjere, i to epidemiološke, na način na koji se može sustav može polako vraćati, naravno uz prilagodbu. Mi računamo da bi do 21. svibnja trebalo biti puno jasnije što bi sve radilo'', rekla je Grba-Bujević.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Nova pravila Kako od ponedjeljka kod doktora? Iz hrvatskih KBC-a otkrili što se sve mijenja

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb normalizacija zdravstva Kako će od ponedjeljka funkcionirati najveći KBC u Hrvatskoj? Ravnatelj: "Svatko će dobiti uslugu u opsegu koliko možemo"

Objasnila je da je kako bi profunkcionirao respiratorni centar u Splitu bilo potrebno zgradu na splitskim Križinama pretvoriti u COVID centar.

''Ondje je bila vrhunska skrb za one koji su bili na respiratoru i za one koji nisu bili na respiratoru, ali su imali teži oblik bolesti. Tamo je u jednom trenutku bilo smješteno više od 100 ljudi. Križine i dalje ostaju u funkciji dok ne budemo slobodni od korone'', poručila je načelnica Kriznog stožera. Istaknula je da će se isto sada odvijati i u KBC-u na splitskim Firulama.

''Liste neće biti jako velike''

Grba-Bujević kaže i da se od zdravstvenog sustava očekuje da što prije počne s radom kako bi se riješili zaostaci jer tijekom posljednja dva mjeseca brojni pacijenti nisu dobili odgovarajuću zdravstvenu uslugu.

''Zato je to posloženo tako da će se ljudi prvo javiti svom obiteljskom liječniku, a on će nakon primarnog pregleda utvrditi koliki je intenzitet potreban za intervencijom i onda će naručiti pacijenta'', kazala je i dodala da ''liste neće biti tako jako velike kao što se to čini na prvi pogled''.

Obvezna trijaža na ulazu u bolnicu

Maja Grba-Bujević objasnila je da će pacijenti koji dolaze u bolnicu morati proći trijažni postupak. ''Neće se ukidati COVID šatori. Svakom pacijentu izmjerit će se temperatura i proći će dezinfekciju. Sve to prije ulaska u bolnicu'', naglasila je.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić kazao je da ne očekuje posebne probleme u zdravstvenom sustavu i naglasio da ga treba postupno normalizirati.

''Trebamo štititi zdravstvene djelatnike. Gotovo je 270 zdravstvenih djelatnika u ovoj epidemiji bilo zaraženo virusom. Treba i u bolnicama i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti paziti na trijažu na samim ulazima, onemogućiti grupiranje pacijenata, smanjiti mogućnost prodora virusa u zdravstveni sustav'', poručio je Luetić. Kada je riječ o opremljenosti bolnica, Luetić kaže da s terena dolaze različite informacije, no da je prema posljednjim informacijama situacija puno bolja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene