Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo žarište u Hrvatskoj

Bili smo na Braču, novom žarištu epidemije: "Nije čovjek znao da je bolestan, što će"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je danas zabilježeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 2176 zaraženih. Aktivnih je slučajeva trenutačno 363, a preminuo je još jedan pacijent, koji je postao 87. žrtva koronavirusa. Iz stožera najavljuju popuštanje mjera – onih na granici, ali i unutar županija.

Masovna su testiranja u tijeku na Braču. Na uzimanje uzoraka čekalo se u subotu u redovima u mjestima Nerežišća i Supetru. Uzeta su 92 uzoraka, i to osoba koje su bile u kontaktu s nekim od 22 zaraženih. Nulti pacijent još nije pronađen, no dio Bračana vjeruje da je sve krenulo nakon posjeta čovjeku koji se vratio iz splitske bolnice.

''Kad je čovjek došao iz bolnice došla mu svojta, došli ga vidjeti jer je sam. Nije čovjek znao da je bolestan, što će'', kaže Bračanin Josip.

Pročitajte i ovo Masovno testiranje u Nerežišćima na Braču Novo žarište Bračanima zabranjeno napuštati prebivalište. Krenulo masovno testiranje, otok na korak do potpune karantene

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukupno 2176 slučajeva zaraze U Hrvatskoj 15 novozaraženih, jedna osoba preminula, uvedene stroge mjere za Brač. Otvaraju se granice, uskoro koncerti, kina i kazališta

Propusnice na Braču ponovno su potrebne za putovanja među općinama. Otočani se vraćaju na stroge mjere kakve su na snazi bile prije dva tjedna. Kontroliraju se dolasci i odlasci s otoka, no još u petak je trajekt za Split bio – pun.

"Ljudi koji se vraćaju u Split da budu odgovorni, da drže socijalnu distancu, da vode računa s kim su bili u kontaktu i da o tome obavještavaju svoje liječnike'', poručuje Nađan Šerić, voditelj epidemiološke službe Supetar.

U Brač je stiglo troje epidemiologa, a poslana je i mobilna COVID ambulanta. Nakon prozivki supetarske gradonačelnice Ivane Marković, županijski stožer odgovara da pomoć iz Zagreba nije stigla zbog kontrole.

"To je jedan način funkcioniranja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, razmjena iskustava i ništa drugo'', kazao je Luka Brčić, načelnik splitsko-dalmatinskog Stožera civilne zaštite.

Više testiranja i u Slavoniji

Pojačano se testira i u Slavonskom Brodu, gdje je petero novooboljelih među radnicima koji su došli iz Švedske. U Koprivnici raste broj oboljelih u domu za starije. ''Tamo imamo šest štićenika doma, pet osoba koje su bile u samoizolaciji i radi se o dvoje zaposlenika istog tog doma koji su nažalost radili'', rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatska popušta i mjere na granicama. U zemlju će se moći zbog poslovnih, gospodarskih ali i neodgodivih osobnih razloga, uz upute epidemiologa, ali bez mjera samoizolacije.

''To onda nije realno nekoga pustiti na gospodarski sastanak ili koji drugi sastanak ili sutra turiste i onda ih automatski onemogućiti da napuštaju mjesto, odnosno hotel ili drugi smještaj'', istaknuo je ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Uskoro konačno putovanje kroz županije?

U ostatku zemlje konačno bi se moglo putovati normalno kroz županije. Stožer će u nedjelju donijeti odluku o popuštanju e-propusnica. Od ponedjeljka će raditi i kladionice, a koncerte, kina i kazališta mogli bismo pohoditi od 18. svibnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene