Stožer civilne zaštite Istarske županije
Stožer civilne zaštite Istarske županije Foto: Duško Marušić/Pixsell

Muškarac koji je u Istri preminuo dok je bio u samoizolaciji bio je pozitivan na koronavirus. Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da inspekciju u Istri zbog ovog slučaja.


Muškarac koji je preminuo u Istri u samoizolaciji pozitivan je na koronavirus. To ne znači da je koronavirus uzrok smrti, već se može raditi i o drugim uzrocima koje će otkriti nalazi obdukcije.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrastić osvrnula se na konferenciji za medije Stožera civilne županije Istarske županije na optužbe obitelji koja tvrdi da preminuli muškarac nije odbio hospitalizaciju.

''To je ono što mi znamo iz medija i to je jedina informacija koju znamo o tim optužbama. Pustimo vremenu da se razvije situacija'', rekla je Hrastić.

Koronavirus, ilustracija Obitelj muškarca iz Istre koji je umro u samoizolaciji: "Nije istina da nije želio u bolnicu"

Pisani trag najvjerojatnije - ne postoji

Hrastić kaže i da pisani trag o tome da je muškarac odbio hospitalizaciju najvjerojatnije ne postoji. ''Prije bih rekla da ne postoji nego da postoji jer niti jedan postupak ne traži da se uzme pisani trag u samoizolaciji'', kazala je Hrastić. Dodala je da se informacija da je pacijent odbio hospitalizaciju zapisuje samo u bolničkim uvjetima.

Na pitanje može li se reći da je muškarac preminuo od koronavirusa, Hrastić je odgovorila da se moraju čekati nalazi obdukcije.

''Ono što znamo o preminuloj osobi je da je njegov bris pozitivan, sve ostalo meni je nepoznato. Nepoznato mi je je li pokojnik imao svoje kronične bolesti, je li to jedini uzrok'', rekla je ravnateljica OB Pula.

Istaknula je da neke zemlje ne preporučuju da se radi obdukcija na preminulim osobama koje su pozitivne na koronavirus jer to, kaže Hrastić, zahtjeva specifične postupke.

''Ne želim umanjiti važnost, ali cijelo vrijeme pokušam naglasiti da osoba može imati više od jedne bolesti. Osobe koje su u samoizolaciji imaju i psihičko opterećenje samoizolacije. Prvi dan prođe dobro, drugi dan je dobro, treći, četvrti, peti dan saznate da vam neposredni susjed ima koronavirus i razvija se tenzija. Ona pretpostavlja moždane udare, srčane, koješta se može dogoditi'', istaknula je Irena Hrastić.

Ministar najavio inspekciju

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je uoči sjednice Vlade kako mu je ravnatelj HZJZ-a prenio podatke dobivene od šefa istarskog ZJZ-a.

"Apsolutno je izvjesno da ćemo morati uputiti zdravstvenu inspekciju da ispita sve okolnosti navedenog slučaja. Istina mora doći na vidjelo i to je jedino relevantno", kazao je Beroš.

Načelnik stožera zadovoljan mjerama

Ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović kazao je na konferenciji da je tijekom srijede na testiranje u Zagreb poslano 17 uzoraka. ''Većina tih uzoraka su kontakti pozitivnih osoba i onih koji su u samoizolaciji. Dvije su osobe prebačene iz KB-a Dubrava kao mogući kontati oboljelih u KB-u Dubrava'', rekao je Stojanović.

Istarski Stožer izvijestio je i o slučaju u kojem je više osoba na jednom sprovodu bilo izloženo koronavirusu.

''Bila je situacija da je bilo veliko okupljanje od možda nekoliko stotina ljudi na jednom sprovodu. Kontakte sada vode liječnici obiteljske medicine. Sve koji misle da su bili u kontaktu sa zaraženima pozivam da se jave svojim obiteljskim liječnicima'', rekla je na konferenciji za medije doktorica Jasna Valić.

Načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac izrazio je zadovoljstvo mjerama koje je Nacionalni stožer donio na razini države. Pozvao je građane da se pridržavaju tih mjera, a na starije građane apelirao da ne izlaze iz kuće. Istaknuo je da se na području županije aktivirao velik broj volontera koji su spremni pomoći starijima i rizičnim skupinama kako bi što manje izlazili iz svojih domova.