Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon službene objave

Obitelj muškarca iz Istre koji je umro u samoizolaciji: "Nije istina da nije želio u bolnicu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj muškarca iz Brtonigle, koji je umro u samoizolaciji u kojoj je bio zbog sumnje na koronavirus, tvrdi da su neistinite tvrdnje Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović u srijedu je kazao da je riječ o starijoj osobi koja nije imala simptome, ali je bila u samoizolaciji zbog mogućeg kontakta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobra epidemiološka situacija Istarski stožer odlučio: Od 22. veljače i srednjoškolci na nastavi u razredima Učenici, ilustracija - 2 Popuštanje mjera Od idućeg tjedna učenici svih razreda vraćaju se u škole? Dvije županije ostaju na oprezu: "Situacija u okruženju veoma je zabrinjavajuća"

Tijekom utorka je došlo do blagih simptoma, na teren je izašla ekipa hitne medicinske pomoći koji su muškarcu savjetovali hospitalizaciju. Muškarac je, kazao je Stojanović, odbio bolničko liječenje. Tijekom noći je došlo do pogoršanja njegova zdravstvena stanja i on je preminuo.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da ne može pretpostaviti je li uzrok smrti zaraza koronavirusom te da je obavljeno ponovljeno testiranje, a rezultat testiranja se očekuje tijekom noći.

Sin i snaha medijima tvrde da to nije istina

Sin i snaha preminulog došli su u redakciju Glasa Istre i kazali da te tvrdnje nisu istinite.

"Bio je stariji čovjek, ali zdrav do prije nekoliko dana, počeo se osjećati loše u ponedjeljak ujutro. Temperatura je bila oko 38 stupnjeva i naš liječnik opće prakse u Poreču rekao nam je da se obratimo dežurnom epidemiologu u Umagu. Odmah smo ga kontaktirali i dobili smo odgovor da se pričeka jedan dan ako će se stanje pogoršati te da uzme antipiretik", dodali su i potvrdili da se situacija pogoršala pa su nazvali epidemiologa uz Umaga.

"Rekao nam je kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovno kući. Nismo mogli vjerovati ovoj tvrdnji, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoć. Liječnik nam je rekao da će doći isti dan (utorak) oko 10 sati ujutro, tj. drugi dan od našeg prvog poziva i tako smo ga pripremili za preuzimanje, ali oko 12 sati stigao je telefonski poziv da nas obavijeste da zbog nedostatka vremena neće moći doći iz Pule i da će liječnik iz Umaga doći u kućnu posjetu kako bi uzeo bris oko 14-15", kazali su sin i snaha preminulog.

"No, oko 14.30 stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sljedeći dan. Te noći mu se stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati. Nazvala nas je njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavijestili o našoj sumnji na COVID-19. Nažalost, ovu sumnju imali smo od samog početka i nikad je nismo skrivali, kao ni spasiocima koji su stigli u kombinezonu i maskama", navode.

"Kad je stigla hitna pomoć, već je bilo kasno. On se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni. Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu", ističu sin i snaha, a prenosi Glas Istre.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene