Obavijesti Video Pretražite Navigacija
važna obavijest

Istekla vam je osobna? MUP objavio upute. Iduće godine dobivamo nove, pogledajte tko će ih prvi morati promijeniti

Ministarstvo unutarnjih poslova podsjeća da osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije koronavirusa i dalje vrijede.

S ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke u policijskim upravama i policijskim postajama, Sabor je 7. travnja izmijenio Zakon o osobnoj iskaznici.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

Osobnim iskaznicama isteklima za vrijeme epidemije u Republici Hrvatskoj produžen je rok važenja, i to na najduže 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.

Kako prestanak epidemije u Republici Hrvatskoj još uvijek nije proglašen, MUP podsjeća građane, ali i sve institucije i pravne osobe koje traže uvid u javne isprave građana, da su osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. godine i dalje važeće.

Sabor je tada izmijenio i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana te Zakon o putnim ispravama.

Dobivamo nove osobne iskaznice

Stara istekla vrijedi do daljnjega, ali uskoro ćemo dobiti nove. U skladu s Uredbom o jačanju sigurnosti koja se primjenjuje u svim državama članicama EU-a od 2. kolovoza 2021. godine, Vlada je predložila izmjene zakona. Propisuje se da će osobne iskaznice na posebnom čipu imati prikaz lica i dva otiska prstiju u digitalnom obliku.

Također, sa 65 na 70 podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja, odnosno trajno.  Za građane do navršenih 70 godina osobne iskaznice će se izdavati s rokom važenja 5 godina kao i sada.

Propisana je i obveza povlačenja iz uporabe osobnih iskaznica izdanih bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde definirane Uredbom. Nove osobne na prednjoj će strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica.

Moći će se koristiti i na mobitelima

''Predloženim izmjenama i dopunama zakona omogućilo bi se korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobilnim uređajima, a ne samo na osobnim računalima kao do sada. Dakle, daje se mogućnost građanima da mogu pristupati elektroničkim uslugama te pravovaljano elektronički potpisivati dokumente korištenjem mobilnih telefona ili tableta. Bitno je naglasiti da korištenje odgovarajućeg programskog rješenja za pokretne uređaje građani neće dodatno plaćati", rekao je ministar Davor Božinović. Dodao je da se ovim izmjenama također propisuje obveza osobama koje su navršile 16 godina života i kojima je sud u izvanparničnom postupku dopustio sklapanje braka sukladno odredbama Obiteljskog zakona te su sklopile brak, da moraju ishoditi osobnu iskaznicu ako imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je spomenute prijedloge zakona te ih upućuje Hrvatskom saboru na prvo čitanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene