Obavijesti Pretražite Navigacija
Redovi doveli do promjena

Što s dokumentima koji isteknu tijekom epidemije? Provjerite što se mora produžiti, a što ne

Svi kojima je istekla osobna, putovnica, vozačka i oružni list ne moraju sebrinuti jer dokumente mogu produljiti kad prestane pandemija. Međutim, oni kojima je istekla registracija vozila, tehnički pregled i osiguranje – sve to moraju obaviti u rokovima.

Osobne iskaznice izdaju se u opravdanim slučajevima, a vozačke samo profesionalnim vozačima. Iz policije poručuju da građani trebaju prvo nazvati ili mailom poslati upit te da se svaki slučaj rješava individualno. Redovi za dokumente prije dva tjedna doveli su i do zakonskih izmjena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjene u Pragu Morat će mijenjati osobne dokumente zbog novog naziva ulice: Gradsko vijeće odlučilo ukloniti maršala Slika nije dostupna Novi dokumenti U Petrinjskoj skraćeno radno vrijeme, a imaju i tehničkih problema

"Da ne izlažemo kontaktima ni građane, ali ni službenike, jer se samo osobnih iskaznica godišnje izda više od pola milijuna. Možete zamisliti koji je to broj kontakata u zatvorenom prostoru koje bi trebali izbjegavati", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Građani, dodao je, ne trebaju se brinuti. Osobna koja je istekla, kao i putovnica, vozačka i oružni listovi bit će valjani dok god traje epidemija.

"U trenutku kad ministar zdravstva proglasi kraj epidemije imat će 30 dana vremena da te poslove dovrše, a policija, odnosno nadležne institucije, sve će učiniti da tako i bude", rekao je Božinović.

S druge strane, tehnički pregled vozila mora se obaviti. Isto vrijedi i za registraciju.

"Tehnički pregled nije odgođen jer je tehnička ispravnost vozila jedan od uvjeta za sigurno prometovanje na cestama. Ako bi došlo do povećanja broja tehnički neispravnih vozila na cestama, ugrozila bi se sigurnost u prometu", rekao je Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Vozači pri dolasku moraju pokazati i osobnu iskaznicu.

"Ako se osoba nalazi u bazi podataka onih koji imaju obveznu mjeru samoizolacije, nažalost, neće moći obaviti tehnički pregled. Sugeriramo takvim vlasnicima vozila da nije obvezno da oni dođu na tehnički pregled, nego da to može obaviti bilo tko u njihovo ime, uz predočenje osobne iskaznice vlasnika", objasnio je Pejić.

I sve uz stroge epidemiološke mjere.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene