Svi kojima je istekla osobna, putovnica, vozačka i oružni list ne moraju sebrinuti jer dokumente mogu produljiti kad prestane pandemija. Međutim, oni kojima je istekla registracija vozila, tehnički pregled i osiguranje – sve to moraju obaviti u rokovima.


Osobne iskaznice izdaju se u opravdanim slučajevima, a vozačke samo profesionalnim vozačima. Iz policije poručuju da građani trebaju prvo nazvati ili mailom poslati upit te da se svaki slučaj rješava individualno. Redovi za dokumente prije dva tjedna doveli su i do zakonskih izmjena.

Vezani članci Putovanje tijekom pandemije, ilustracija Kad treba koja potvrda, kada je obavezan test i može li bez toga? Sva pravila za prelazak preko granica na jednom mjestu Slika nije dostupna VIDEO Ovako će izgledati nove vozačke dozvole kad uđemo u EU

"Da ne izlažemo kontaktima ni građane, ali ni službenike, jer se samo osobnih iskaznica godišnje izda više od pola milijuna. Možete zamisliti koji je to broj kontakata u zatvorenom prostoru koje bi trebali izbjegavati", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Građani, dodao je, ne trebaju se brinuti. Osobna koja je istekla, kao i putovnica, vozačka i oružni listovi bit će valjani dok god traje epidemija.

"U trenutku kad ministar zdravstva proglasi kraj epidemije imat će 30 dana vremena da te poslove dovrše, a policija, odnosno nadležne institucije, sve će učiniti da tako i bude", rekao je Božinović.

S druge strane, tehnički pregled vozila mora se obaviti. Isto vrijedi i za registraciju.

"Tehnički pregled nije odgođen jer je tehnička ispravnost vozila jedan od uvjeta za sigurno prometovanje na cestama. Ako bi došlo do povećanja broja tehnički neispravnih vozila na cestama, ugrozila bi se sigurnost u prometu", rekao je Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Vozači pri dolasku moraju pokazati i osobnu iskaznicu.

"Ako se osoba nalazi u bazi podataka onih koji imaju obveznu mjeru samoizolacije, nažalost, neće moći obaviti tehnički pregled. Sugeriramo takvim vlasnicima vozila da nije obvezno da oni dođu na tehnički pregled, nego da to može obaviti bilo tko u njihovo ime, uz predočenje osobne iskaznice vlasnika", objasnio je Pejić.

I sve uz stroge epidemiološke mjere.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju