Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve na jednom mjestu

Morate na put? Ovdje pogledajte sve informacije i uvjete za prelaske granica

Režim na granicama
Režim na granicama Foto: koronavirus.hr/DNEVNIK.hr
Na stranici koronavirus.hr objavljen je ažurirani popis epidemioloških mjera kojih se putnici koji dolaze iz Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica navedenih zemalja.

Ako morate na put, u nastavku provjerite kakve su mjere na snazi u pojedinim zemljama te kakvi su uvjeti za prelazak granice.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Austrija

U Austriji su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja. Od 3. studenoga do 6. prosinca hoteli su zatvoreni za turiste. Granice nisu zatvorene, no dopuštena su putovanja samo u neodgodivim situacijama. 

Od 17. listopada 2020. na snazi je upozorenje austrijske Vlade za putovanja iz Hrvatske slijedom kojeg je putnicima iz Hrvatske ulazak u Austriju moguć samo uz predočenje negativnog PCR testa koji nije stariji od 72 sata izuzev Brodsko-posavske, Istarske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Varaždinske i Zadarske županije. Ako ne putujete iz prethodno navedenih županija te ako se pri ulasku u Austriju ne može predočiti negativni test, osobe se upućuju u karantenu te su dužne u roku od 48 sati obaviti testiranje. Putnici koji u Austriju ulaze bez testa moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji. Pojedinci mogu ući u Austriju bez ograničenja ako su u pitanju obiteljski razlozi od posebnog značaja (bolest, posjet životnom partneru ili djeci, sahrana ili vjenčanje), a što je potrebno vjerodostojno utvrditi pri ulasku u Austriju (npr. preslika putovnice člana obitelji, rodnog lista, potvrde o prebivalištu i sl.). Sve iznimke i dodatne informacije su na poveznici.

Bosna i Hercegovina

Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Za ulazak iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku hrvatski državljani trebaju predočiti negativan nalaz PCR testa. 

Crna Gora

Trenutačno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska u Crnu Goru. Za ulazak iz Crne Gore u Republiku Hrvatsku, hrvatski državljani trebaju predočiti negativan nalaz PCR testa. Svi granični prijelazi za ulazak u Crnu Goru su otvoreni, osim graničnog prijelaza Vuča na pravcu Rožaje – Tutin. Više informacija pročitajte na poveznici.

Francuska

U Francuskoj su od 30. listopada do 1. prosinca na snazi nove mjere kojima se ograničavaju javna okupljanja i putovanja. Unutrašnje granice EU-a ostaju otvorene. Preporuka je putovati samo u slučajevima nužde, a putovanja između pojedinih francuskih pokrajina dopuštena su samo u iznimnim situacijama. 

Italija

Uredbom Ministarstva zdravstva Italije od 8. listopada, hrvatski državljani koji putuju u Italiju iz RH izuzeti su od obveze testa na COVID-19. Navedeno vrijedi i za talijanske državljane na povratku iz RH u Italiju. Sukladno uredbi, sve osobe, pa tako i hrvatski državljani koji u Italiju dolaze iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Češke i Španjolske obvezni su: predočiti negativan test obavljen putem brisa na COVID-19 ne stariji od 72 sata ili obaviti test putem brisa unutar 48 sati od dolaska u Italiju.

Ista se odredba odnosi i na sve osobe koje su tranzitirale kroz navedene zemlje unutar 14 dana prije dolaska u Italiju. I dalje je obvezno ispuniti obrazac koji se sastoji od izjave da osoba nije zaražena koronavirusom, podataka o putovanju i kontakta. Više informacija o obrascu nalazi se na poveznici. Prije polaska na putovanje preporučuje se provjeriti sve dodatne odredbe odredišnih regija, izravnim kontaktiranjem ili putem službenih stranica regija.

Mađarska

Uredbom Vlade od 1. rujna, koja je produljena do kraja listopada 2020., zabranjuje se ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 14 dana. Ona se može ukinuti u slučaju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati. Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratan boravak od najviše 24 sata.

Njemačka

U Njemačkoj su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja koje su na snazi od 2. do 30. studenoga. Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Ponude smještaja moguće su samo u nužne svrhe koje nisu povezane s turizmom. Od 8. studenog 2020. svi putnici koji su u vremenskom razdoblju od 10 dana prije ulaska u SR Njemačku boravili u Hrvatskoj, ili nekoj drugoj zemlji koja je prema Institutu Robert Koch i Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke klasificirana kao rizična zemlja, obvezni su po ulasku u SR Njemačku bez odgađanja otići u samoizolaciju na 10 dana te se obvezno javiti nadležnom uredu za zdravstvo. Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u SR Njemačku koja je dostupna na hrvatskom jeziku. Karantena završava najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku, ako osoba dobije negativan test na SARS-CoV-2, a testiranje se može provesti najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku. Također, važno je znati da njemačke savezne zemlje pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi. 

Slovenija

Slovenska Vlada donijela je odluku koja je stupila na snagu 8. studenoga, a kojom je cijela Republika Hrvatska stavljena na crveni popis. Temeljem odluke, osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan test na SARS-CoV-2 (COVID-19) ne stariji od 48 sati. Postoje iznimke za određene kategorije na koje se ne primjenjuje karantena poput prekograničnih radnika (potrebno dokazati svoj status potvrdom), osobe koje su u tranzitu kroz Republiku Sloveniju u drugu zemlju u roku od 12 sati od ulaska, imatelji dokaza o zakazanom hitnom liječničkom pregledu i sl. 

Srbija

Odlukom Vlade Republike Srbije od 20. kolovoza 2020. godine državljanima Republike Hrvatske koji ulaze u Republiku Srbiju dopušta se ulazak ako posjeduju negativan PCR test na prisustvo virusa COVID-19, ne stariji od 48 sati. Spomenuti uvjet ne odnosi se na određene skupine i u slučaju tranzita, koji može trajati maksimalno 12 sati od trenutka ulaska na teritorij Republike Srbije. 

Švicarska

Putnici koji su prije ulaska u Švicarsku proveli deset dana u državi ili na području s povećanim rizikom od zaraze novim koronavirusom moraju se izolirati na period od deset dana, bez obzira na negativan nalaz testa. Od 14. prosinca Hrvatska pripada kategoriji zemalja s povećanim rizikom od zaraze, a moguće je i produljenje te odredbe. 

Ujedinjeno kraljevstvo

Prije dolaska na teritorij Ujedinjenog Kraljevstva potrebno je ispuniti online obrazac najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju. Propisane mjere samoizolacije nisu iste za sve zemlje unutar UK te se preporučuje provjeriti zahtjeve za ulazak u odredišnu zemlju prije polaska. Prilikom ulaska u Englesku, Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku propisuje se obvezna mjera samoizolacije za hrvatske državljane. 

Dodatne informacije potražite ovdje

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene