Bivša ministrica zaključila je sinoć kako se Zagreb zapostavlja u nacionalnom planu za cijepljenje. Na Twitteru se pokrenula rasprava.


"Mi Zagrepčani smo fakat magarci, šutimo ko zadnji papci iako su nas stavili posljednje u Hrvatskoj na popis za cijepljenje. Em što u Zagrebu živi najviše ljudi, gustoća naseljenosti koja omogućava širenje bolesti je najviša, ali, eto, zadnji smo u redu za cijepljenje. Zašto?" zapitala se Holy na Twitteru.

Vezani članci Dino Goleš Na razgovor o cijepljenju stiže europska povjerenica za zdravlje: ''Imamo 55 posto cijepljenih među odraslima, a prosjek EU-a je 75'' Miroslav Venus - 2 Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva o cijepljenju i COVID potvrdama: ''Propustili smo povijesnu priliku...''

Jedan od pratitelja napisao je kako su u Zagrebu koncentrirani "da se ne baci uglednici" te da je "pored njih teško doći na red".

"Definitivno... žgadija iz svih dijelova Hrvatske bila je u pravo vrijeme na pravom mjestu. Donedavno su ti isti lamentirali da neće baš brzati s cijepljenjem...", odgovorila mu je Holy. 

U raspravu se uključila i komentatorica koja je napisala kako se pola Zagreba cijepilo, samo "mi to ne znamo". 

"Nije. I u Zagrebu su se cijepili preko reda dotepenci", odgovorila je Holy.

Reagirao je i njezin bivši stranački kolega Bojan Glavašević

"Mirela, poznajem te i znam da ne misliš loše, ali imaj na umu da je Zagreb grad u kojemu živi četvrtina Hrvatske - i većinom smo 'dotepenci'. Ne mislim da smo lošiji građani ovoga grada od onih kojima je pet generacija predaka rođeno tu. Nisu 'dotepenci' najveći problem Zagreba'', napisao je, a ona mu je odgovorila kako joj je žao ako se pronašao. Objava se, objasnila je, odnosila na one koji su se cijepili preko reda, a među njima nisu bili samo rođeni Zagrepčani već i dotepenci. To su činjenice, dodala je. 

"Činjenice koje nisu međusobno povezane. A i riječ dotepenec ima svoje jasno mjesto. Korupcija nije problem koji ne postoji među 'pravim' Zagrepčanima, nego problem koji postoji u cijeloj RH", nije se dao Glavašević.

Holy je ustrajala na tome da je mislila na povlaštene. U raspravi je jedan komentator napisao da ga je "kao Zagrepčanina stid". 

"Ispada da i u moje ime iznosiš ove prizemne šovenske objave. Nije čudo da nas ostatak države prezire jer u njihovim očima Zagreb si ti i tebi slični iz povlaštene parazitsko-političarske kaste", poručio joj je. 

Holy: "Da se ispričam onima koji su se cijepili preko reda?"

"Ja sam bila potpuno jasna. Jučer se cijeli dan izvještavalo o tome kako je cijepljenje počelo u cijeloj Hrvatskoj, a da će Zagreb na red doći tek za tjedan dana. Postavila sam pitanje zašto je Zagreb posljednji, tamo gdje je mogućnost fluktuacije virusa najveća. Mislim da isti kriteriji moraju vrijediti za cijelu Hrvatsku. Ako je stiglo 70.000 doza, onda ih je trebalo ravnomjerno raspodijeliti", rekla je za DNEVNIK.hr.

Odgovorila je i onima koji su je prozivali na Twitteru.

"Mislim da je to vrlo nekorektan narativ jer se u Zagrebu nisu cijepili obični ljudi, nego su neki išli preko reda, neki Zagrepčani, a neki su se poput Slavka Linića dotepli iz Rijeke. Oni koji su došli u Zagreb da bi se cijepili preko reda su se dotepli. Vrlo je jasno. To je naziv koji mi u Zagrebu koristimo. Ne znam zašto je to netko krivo shvatio. No obično se ljudi češu gdje ih svrbi, ali ja nisam napisala ono što su oni iščitali", rekla je Holy i ponovila kako je mislila da ista pravila trebaju vrijediti za sve.

Komentirala je reakciju Bojana Glavaševića rekavši kako ga razumije, ali da se to nije odnosilo na njega jer joj je svejedno gdje je rođen.

"Nemojte mi reći da je Slavko Linić slučajno došao kod svojeg prijatelja Šostara na kavu. Ja sam s njim bila u dobrim odnosima, ali smatram da je ovo ružan postupak", rekla je.

Na pitanje misli li se možda ispričati, odgovara: "Kome da se ispričam? Onima koji su se cijepili preko reda?"


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju