Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri na sastanku

Ministar Fuchs ima jako zanimljiv prijedlog za Stožer, za učitelje cijepljene jednom dozom: ''Mislim, ja ću predložiti...''

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja
Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu na sjednici Vlade izmjene zakona i sankcije za one koji ne poštuju odluke o COVID potvrdama i potiču na prosvjede, istaknuvši neobičnim što se prosvjedi zbog uvođenja potvrda zbivaju zbog testiranja. Nakon Vlade pred novinare su stali ministri Ivan Malenica i Josip Aladrović te Radovan Fuchs.

Ministar Josip Aladrović napomenuo je još jednom kako je na Vladi izglasano slanje u proceduru sedam novih zakona iz sustava socijalne skrbi. Očekuje kako će taj paket zakona olakšati brojne procedure kod dodjele socijalnih naknada, kao i pitanja vezana za udomiteljstva i posvojiteljstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

''Uložen je velik novac i mislim da je to snažna poruka politike Vlade'', istaknuo je Aladrović.

''Imamo zakone koji definiraju rad, rad u državnoj službi i javnim službama. Mi moramo omogućiti ljudima da se cijepe ili testiraju. Ja ne vidim nijedan logičan razlog za odbijanje testiranja. Poslodavac mora omogućiti onima koji su odgovorni da rade u normalnim uvjetima. Na poslodavcima je da odluče što će s onima koji se odbijaju testirati ili cijepiti. Postoje zakonski akti i odluke stožera i nijedan slučaj nije jedinstven. Poslodavci su na jednoj, a djelatnici su na drugoj strani. Takvi se slučajevi moraju rješavati među njima. Ne postoji niti može postojati uputa što da se u takvim slučajevima čini'', rekao je ministar Josip Aladrović.

''Demantirao bih jedan tekst u kojem stoji da sam ja izjavio na sastanku kako je odluka stožera samo preporuka i da nije zakonita. Odluke stožera u skladu su postojećih zakona. U okviru njih ćemo donijeti promjene koje će omogućiti sankcije za one koji odbijaju poštivati te odluke i zakone. Iza Vlade ćemo imati sastanak, zasad ne bih o detaljima'', kaže ministar Ivan Malenica.

''Nismo spominjali kazne za građane. Za prosvjednike neće biti kazni, prosvjedi su u svakoj demokraciji prisutni. Premijer je sigurno mislio na čelnike određenih tijela. Ne bih otkrivao detalje prije sastanka'', dodao je.

Odgovarajući na pitanja o povlačenju optužnice u slučaju veliki Agrokor te istrazi u aferi Softver, Malenica je rekao da ravnateljica Uskoka Vanja Marušić i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek odgovorno rade svoj posao. Nije detaljnije komentirao niti odgovorio na pitanja, istaknuvši da u ovom trenutku ne zna koji je razlog za povlačenje optužnice u slučaju veliki Agrokor.

“To je zasigurno pitanje za glavnu državnu odvjetnicu, odnosno županijskog državnog odvjetnika u čijoj je nadležnosti postupak”, rekao je Malenica.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na suprotne izjave ravnateljice Uskoka Marušić i europske tužiteljice Tamare Laptoš oko istrage u aferi Softver u kojoj je uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, Malenica je rekao kako bi bilo dobro da se danas odgovori na to pitanje.

“Mislim da bi bilo dobro da glavna državna odvjetnica i ravnateljica Uskoka danas pojasne u kojem je statusu bio taj predmet. Što se tiče konkretnog postupanja, oni samostalno rade svoj posao, tako da ja u ovom trenutku ne bih govorio ima li predmeta koji se zataškavaju ili drže u ladicama”, kaže Malenica.

''Škola se odvija prema očekivanjima''

''U najvećem broju slučajeva stvar prolazi glatko. Ravnatelji su zaista vrhunski sve organizirali. Imamo određeni broj slučajeva gdje je jedan dio djelatnika škola odbio testiranje, gdje su ipak ušli u školu i održali nastavu. Nitko ih nije fizički izbacivao. U svakom slučaju, ja moram istaknuti kako osobno smatram izrazito neodgovornim takvo ponašanje'', istaknuo je ministar Fuchs.

Dodao je i kako na sastanku misli predložiti da se učiteljima cijepljenima jednom dozom dozvoli da odmah mogu početi raditi. ''Ne mislim da treba staviti zaštitare ili policajce pred škole. Nitko nikoga ne prisiljava na cijepljenje. Ja se samo nadam da će ti ljudi doći pameti. Nitko ne radi ovo zato što se njemu sviđa da nekome otežava život. Ja planiram zamoliti Stožer da svi koji se cijepe odmah dobiju potvrdu i mogu početi raditi, a ne da moraju čekati 21 dan”, rekao je te dodao ''ja planiram to predložiti i sada na sastanku, ne znači da će se to prihvatiti''.

Učiteljica privedena pred školom?

Na pitanja novinara o učiteljici koja je ispred zgrade Osnovne škole ''Vjekoslav Klaić'' u Slavonskom Brodu, navodno, stvarala probleme zbog COVID potvrde, na što je intervenirala policija te je učiteljica privedena, ministri nisu znali odgovor. Ostali su u čudu i izjavili kako to ne mogu komentirati jer prvi put čuju za taj slučaj. ''Raspitat ćemo se'', rekli su i Fuchs i Malenica.

Do privođenja je, navodno, došlo zbog toga što je nastavnica ignorirala upozorenja policijskih službenika da ih prestane snimati mobitelom.

Sva su tri ministra najavila kako imaju sastanak na kojem će raspravljati o potencijalnim sankcijama i njihovom provođenju, ali nijedan nije želio govoriti o detaljima.

Podsjetimo, mijenjat će se zakoni o civilnoj zaštiti i o sprečavanju širenja zaraznih bolesti nakon što je premijer Plenković na sjednici Vlade naložio ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici, ministru zdravstva Viliju Berošu i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da vide kako promijeniti potrebne zakone.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene