Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave.


Ministarstvo znanosti objavilo je detaljne upute i preporuke za održavanje nastave i ocjenjivanje učenika. Iz Ministarstvo ističa da su preporuke pripremljene za prva dva tjedna razredne nastave.

Vezani članci Učionica, ilustracija Sve je više škola online, hoće li zbog korone to učiniti sve? Doznajemo koliko je učenika, a koliko nastavnika zaraženo Bernard Kaić Građani zbunjeni: Otkrivamo zašto zbog zaraženog učenika nekad u samoizolaciju idu sva djeca iz razreda, a nekad nitko

Prema uputama koje je ranije objavio HZJZ, preporuča se rad u malim skupinama koje nisu veće od 10 sudionika koje se maksimalno distanciraju od drugih skupina u školi.

U učionici, u pravilu, ne može biti više od 9 učenika, što znači da će u većini razreda u Hrvatskoj dio učenika pratiti nastavu u školi, a dio kod kuće.

Nastava u mješovitom modelu

''Mješovitim modelom nastave smatra se nastava u kojoj se kombinira nastava posredstvom informacijsko-komunikacijskih tehnologija i nastava uživo u učionici, a svi učenici imaju neke elemente nastave na daljinu'', objašnjava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Kada je riječ o ocjenjivanju učenika i zaključnim ocjenama na kraju školske godine, one se temelje na ocjenama koje su učenici dobili tijekom cijele nastavne godine, što uključuje i nastavu na daljinu, odnosno nastavu u mješovitom modelu, poručuju iz Ministarstva.

U gotovo svim predmetima može se vrednovati aktivnost učenika u rasprava i domaćim zadaćama, a aktivnost se može vrednovati i barem jednom ocjenom iz odgovarajućeg predmetnog područja. Učenici za ocjenu mogu napraviti i složeniji zadatak u obliku plakata, prezentacije, projekta i slično.

''Barem dvije ocjene do kraja nastavne godine mogu dobiti svi učenici u gotovo svim predmetima u mješovitom modelu nastave bez obzira prate li nastavu kod kuće ili u školi'', smatraju u Ministarstvu iz kojeg posebno naglašavaju da gradivo koje se vrednuju treba biti usmjereno na bitno, a ne na sporedne detalje ili činjenice.

Zaduženja učitelja

Prema Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sve se aktivnosti trebaju odvijati u jednoj grupi s jednim učiteljem i bez fizičkog kontakta. Stoga se neće izvoditi izvannastavne aktivnosti, a nastava Tjelesne i zdravstvene kulture izvodit će se u smanjenom opsegu.

Također, i sat dodatnih aktivnosti s učenicima teško će se provoditi u ovoj fazi. ''Svi ti sati mogu se uvrstiti u dio nastave na daljinu, što znači da učiteljima otvara mogućnost da se 5-6 sati tjedno posveti komunikaciji s roditeljima i učenicima koji su u nastavi na daljinu (u prosjeku 1 sat dnevno)'', pojašnjava resorno ministarstvo.

Učenici s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi

Kada je riječ o učenicima s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi, njihovo uključivanje u školu uz pomoćnika može se osigurati isključivo ako roditelj/skrbnik nije u mogućnosti organizirati ostanak djeteta kod kuće. Preporuča se i savjetovanje s nadležnim školskim liječnikom oko specifičnih pitanja vezanih uz zdravstveno stanje i obrazovanje učenika u ovim okolnostima.

Ukoliko se učenik s teškoćama upućuje u razredni odjel, pomoćniku nastavi ubraja se ukupan broj osoba koji ne treba prelaziti 10. Ukoliko učenik s teškoćama ne ide u razrednu nastavu, škola mu je dužna osiguravati nastavu na daljinu.

Detaljne preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja za održavanje nastave pročitajte u dokumentu ispod.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju