Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi se žale

Beroševa javna packa obiteljskim liječnicima: "Pozivamo ih da se hitno uključe u redovito ispunjavanje obveza"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Ministarstva zdravstva u četvrtak ujutro stigao je dopis u kojem se prozivaju liječniici obiteljske medicine.

"Mnogi pacijenti pozitivni na COVID-19 žale se na nedostupnost liječnika obiteljske medicine. Ministarstvo zdravstva i HZZO traže žurno uključenje 'primaraca' u redovito ispunjenje obveza", stoji u priopćenju. 

Naglašava se kako ključnu ulogu u komunikaciji s COVID pozitivnim pacijentima, uz epidemiologe, imaju upravo liječnici obiteljske medicine koji trebaju kontaktirati sa svojim pacijentima, uputiti ih u daljnje postupanje i obavještavanje njihovih kontakata kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze.

"Kako se Ministarstvu zdravstva obraća sve više pacijenata s pozitivnim rezultatima testiranja s primjedbama da ne mogu stupiti u kontakt sa svojim liječnicima obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva opetovano traži od svih liječnika obiteljske medicine koji imaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da, u skladu sa svojim ugovornim obvezama, ali i osjećajem odgovornosti u trenutačnim okolnostima epidemije, u potpunosti obavljaju povjerene im zadaće, da žurno ostvare kontakte sa svojim pacijentima, upućuju ih u sva daljnja postupanja vezano za postavljanje dijagnoze COVID-19, kao i obavješćivanje osoba koje su ostvarile kontakte sa zaraženim pacijentima", kažu u Ministarstvu.

Dodaju kako najveći dio sustava javnog zdravstva predano radi na zbrinjavanju pacijenata oboljelih od virusa COVID -19.

"Važno je da i svi drugi dionici tog sustava dosljedno ispunjavaju svoje ugovorne obveze, a njihovo ostvarivanje nadzirat će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje", zaključuju. 

Pročitajte i ovo Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 2776 novih slučajeva Najgori dan u Hrvatskoj: 115 novozaraženih u Zagorju, virus je ušao u pet domova za starije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvorili sve osim trgovina Uveli najstrože mjere u Europi, rezultati vidljivi već nakon sedam dana: Zabilježili najniži broj novih slučajeva u posljednja tri tjedna

Liječnici obiteljske medicine žale se što će morati na sebe preuzeti dio posla koji su dosad obavljali epidemiolozi. Ako budu zvali kontakte, žalili su se, imat će malo vremena za redovne zadaće. 

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene