Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla brza reakcija

Federacija BiH o Dodikovoj najavi da će na granicu staviti policiju: "To je anticivilizacijsko, nemoralno i neodgovorno postupanje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Milorad Dodik najavio postavljanje policije Republike Srpske na granicu i liniju razdvajanja s Federacijom BiH, stigao mu je odgovor iz Federacije BiH.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić poručio je Dodiku da policija Republike Srpske neće biti na državnoj granici.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Nakon što je zatražio dodatno objašnjenje o čemu se radi iz RS-a, Radončić je na društvenoj mreži objavio dokumente i zaključio: "Konstatacija na kraju Ćulumova akta, kao i posljednji pasus Galićeva dopisa odlično objašnjavaju da obje policijske agencije rade isključivo u okviru zakona i da nema nikakva izlaska na granicu ili entitetsku liniju".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

POLICIJA RS NEĆE BITI NA GRANICI: Povodom medijskih ili političkih najava i polemika da će policija RS navodno biti postavljena na granicama Bosne i Hercegovine, treba biti precizan i saopštiti da takva opcija ne pistoji. U situacijama viška riječi ili politizacijama, najbolje se ponašati institucionalno. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, jutros je tražio pismeno pojašnjenje od Ministarstva unutrašnjih poslova RS i dobio zvaničan odgovor od Darka Ćuluma, direktora policije RS. Stavljam na uvid javnosti odgovor gospidina Ćuluma na zahtjev gospodina Galića i Galićev naknadni akt. Konstatacija na kraju Ćulumovog akta, kao i posljednji pasus Galićevog dopisa, odlično objašnjavaju da obje policijske agencije rade isključivo u okviru zakona i da nema nikakvog izlaska na granicu ili entitetsku liniju.

A post shared by Fahrudin Radončić (@radoncicfahrudin) on

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara upozorio je vlasti u RS-u da se ne upuštaju u takve avanture, piše Klix.

"Izjave Milorada Dodika o postavljanju punktova entitetske policije, u momentu dok cijela zemlja prioritetno radi na prevenciji zaraze koronavirusom, predstavljaju anticivilizacijsko, nemoralno i neodgovorno postupanje pojedinca.

Dodiku bi bilo pametnije, a stanovnicima RS-a korisnije, ako bi svoju energiju i budžetska sredstva usmjerio u poboljšanje zdravstvenog sustava i borbu protiv nevidljivog neprijatelja koji ne bira između administrativno-teritorijalnih jedinica u sastavu države BiH. Sramotni su pokušaji da se pandemija koronavirusa iskoristi za realizaciju političkih ciljeva i interesa SNSD-a", rekao je Čampara.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je u srijedu da će vlasti Republike Srpske uvesti vlastite provjere na graničnim prijelazima i policijske punktove na crti razdvajanja s Federacijom BiH pravdajući to potrebom protiv širenja koronavirusa.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene