Ministar obrazovanja Radovan Fuchs otkrio je stanje po školama i vrtićima uslijed pandemije koronavirusa. Tvrdi da je situacija za sada dobra i da škole nisu postale izvor zaraze.

Galerija


"Još uvijek najveći broj škola radi po modelu A, gdje se nastava odvija licem u lice, to je 83,52 posto škola u Hrvatskoj, odnosno 1135 škola. Po modelu B, mješovitom modelu, radi 89 škola, odnosno 6,55 posto, a po kombinaciji modela A i B radi njih 2,5 posto.

Vezani članci Ulaz u školu, ilustracija Istarski stožer odlučio: Od 22. veljače i srednjoškolci na nastavi u razredima Koronavirus u školama - 2 Samoizolacija teško pada učenicima i vrtićkoj djeci: Stručnjakinja otkriva kako im možete olakšati tih 14 dana unutar četiri zida

Sad se pojavljuje i kombinacija modela A i C, a C je ona gdje imamo zatvorene škole i kompletna nastava odvija se online. Po tom kombiniranom modelu trenutačno radi 19 škola. Kombinacija A i C modela pojavljuje se u nekim gradovima u kojima imamo lošu epidemiološku situaciju. Tamo se model A primjenjuje od 1. do 4. razreda, a razredna nastava od 5. do 8. ide online", otkrio je ministar Fuchs.

Istaknuo je da škole nisu postale izvor zaraze. 

"Neke učenike roditelji su instruirali da ne nose maske" 

"Trenutačno imamo 143 prosvjetna djelatnika izvan škole, 33 su pozitivna, a ostali su u samoizolaciji. Kada govorimo o djeci i učenicima, imamo 4384-ero onih koji su izvan škole, od čega je 294-ero učenika pozitivno, a ostali su u samoizolaciji", otkrio je ministar nakon sjednice Vlade. 

"Najmanje pozitivnih imamo u vrtićkoj populaciji, dok je srednja škola prijemčivija za infekciju. Oni su zbog komunikacije više izloženi. Radimo analizu da vidimo transmisiju unutar škola. Stanje je dobro. Uglavnom je zaraza izvana. No imamo povećan broj, to je sigurno. Imamo povećan broj zaraženih građana, pa se to odražava na povećani broj zaraženih u školama", izjavio je ministar predstavljajući stanje u sustavu obrazovanja. 

"I dalje ćemo nastaviti sa školama na ovaj način. Škole nisu postale izvor zaraze. To su uglavnom svadbe, okupljanja... I ako situacija bude ovakva, ovaj pristup bit će dobar. Još uvijek imamo više od 80 posto učenika u školama."

Otkrio je i kako je bilo slučajeva u školama gdje su učenici odbijali nositi masku iz vlastitog bunta, no kaže kako su neke učenike roditelji instruirali da ne nose maske. Rekao je i da se u školama neće provoditi posebne kontrole.