Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: Afp

Europska unija će primorati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavki cjepiva za COVID-19, kazao je u nedjelju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.


Pfizer je prošli tjedan objavio da će privremeno usporiti dobavu cjepiva Europi zbog promjena u proizvodnji koje će ju ubrzati. AstraZeneca je u petak također objavila da će dostava cjepiva Europi usporiti, zbog greške u proizvodnji.

Vezani članci Nikolina Brnjac Ministrica Brnjac o planovima za nadolazeću turističku sezonu: ''Imali smo dobra iskustva, svakako bi mogla biti bolja od prethodne'' Masovno cijepljenje u Srbiji - 1 Iako su cijepili više od 1,2 milijuna ljudi, sada bilježe nagli porast broja zaraženih: Krizni stožer objavio da razmišljaju o novom pooštravanju mjera

''Planiramo primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore koje su potpisali, koristeći pravna sredstva koja su nam na raspolaganju'', rekao je Michel za radiostanicu Europe 1.

Čelnik Europskog vijeća nije spominjao moguće sankcije, no naglasio je da će EU insistirati na transparentnosti oko razloga kašnjenja, prenosi Reuters.

Belgijanac je rekao kako je EU nakon prvih informacija iz Pfizera o kašnjenju od nekoliko tjedana čvrstim stavom uspio smanjiti to kašnjenje.

''Lupili smo šakom u stol'', rekao je Michel, dodavši kako su se najavljene odgode od nekoliko tjedana potom pretvorile u ''usporavanje pošiljki''.