Prosvjednica u Ljubljani
Prosvjednica u Ljubljani Foto: Afp

Više tisuća ljudi okupilo se u utorak navečer u Ljubljani na mirnom prosvjedu protiv vlade Janeza Janše, simbolički održanom na datum koji se u Sloveniji slavi kao državni praznik Dan otpora okupatoru, posvećen događaju iz 1941. godine.


Policija je objavila da se radi o neprijavljenom okupljanju, podsjetivši da su odlukom vlade zbog epidemiološke situacije zabranjena okupljanja više od deset ljudi, ali nije izašla s procjenom broja prosvjednika, no Slovenska televizija navodi da ih je više tisuća i da se radi o najvećem prosvjednom skupu u zadnjih nekoliko godina.

Vezani članci Vili Beroš Beroš: "Pojavio se novi soj, čini se da je zarazniji. Ako se sada cijepimo, mirni smo do proljeća. Sigurno nećemo doseći 50 posto do kraja lipnja" Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Danas 43 nova slučaja, preminule dvije osobe: Više županija bez novozaraženih, u jednoj se korona još uvijek ne predaje

Prosvjed je počeo oko 17 sati, a policijska uprava ljubljanska priopćila je da se skup snima.

Prosvjednicima koji su prošetali Ljubljanom, otišli pred zgradu vlade, a na kraju se zaustavili na Prešernovom trgu u središtu grada, brojni intelektualci lijevo-liberalnog usmjerenja i predstavnici civilnih udruga pružili su potporu osudivši postupke aktualne vlade prema novinarima i nezavisnim institucijama, te vladino upravljanje zdravstvenom i društvenom krizom izazvanom pandemijom covida-19.

Transparentima i u izjavama medijima prosvjednici su navodili da su se ujedinili protiv "strahovlade" koju predstavlja aktualna vlast, da se zauzimaju za demokraciju, slobodu i vladavinu prava, prenijeli su slovenski mediji.

Prosvjedno okupljanje simbolično je po priznanju prosvjednika održano 27. travnja, na državni praznik Dan otpora kojim se komemorira osnivanje Oslobodilačke fronte (OF). Osnovali su je 1941. u Ljubljani slovenski komunisti koji su kasnije poveli borbu protiv fašizma i nacizma.

U jutarnjim i popodnevnim satima u utorak u održane su brojne svečanosti i komemoracije u povodu tog praznika na kojima su odvojeno sudjelovale stranke i državni vrh.