Viktor Orban
Viktor Orban Foto: AFP

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je u petak ukidanje većine preostalih restrikcija, uključujući i noćni policijski sat, čim broj cijepljenih ovaj vikend dosegne 5 milijuna.


U razgovoru za mađarski radio Orban je rekao da maske više neće biti potrebne na javnim mjestima, a također je najavio da će se na otvorenom moći okupljati do 500 ljudi. Događanja u zatvorenim prostorima bit će omogućena onima s potvrdama o potpunom cijepljenju. Dopustit će se i vjenčanja s do 200 ljudi.

"To znači da smo pobijedili treći val pandemije", rekao je Orban te dodao da je došlo vrijeme da se kaže "zbogom maskama" na javnim mjestima. Mađarska je jedina zemlja u EU-u koja cijepi i ruskim i kineskim cjepivima, koje Europska agencija za lijekove još nije odobrila.

To je omogućilo da ima jednu od najviših stopa procijepljenosti - 50 posto stanovništva od 10 milijuna dobilo je barem prvu dozu. Većina industrije usluga već je otvorena, uključujući hotele, restorane, teretane, kazališta, kina te sportske terene i dvorane.

Mađarska ekonomija prošle je godine imala pad od 5 posto, a Orban, kojeg 2022. čekaju izbori, rekao je da bi ove godine BDP mogao rasti i više od sadašnjih vladinih projekcija o 4,3 posto.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju