Mađarska neće udovoljiti zahtjevu EU-a da na popis "sigurnih zemalja" doda zemlje izvan EU-a, osim Srbije, rekao je u četvrtak premijer Viktor Orban.

Galerija


Blok 27 zemalja većinski je podržao otvaranje svojih granica za 14 zemalja kako bi potaknuo putovanja i turizam. Na popisu "sigurnih zemalja" su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Vezani članci Epidemija koronavirusa u BiH U BiH 274 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo šest osoba, među njima i pripadnik oružanih snaga Koronavirus u Australiji Najsmrtonosniji dan u Australiji: Uz rekordan broj novih zaraženih, imaju najmlađu žrtvu koronavirusa

"Zasad ne možemo podržati zahtjev EU-a jer bi to bilo protivno zdravstvenim interesima mađarskog naroda", rekao je Orban u videu koji je u četvrtak objavljen na njegovoj stranici na Facebooku.

Srbija, jedini mađarski susjed na jugu koji je izvan EU-a, dom je brojnoj mađarskoj manjini.

Italija, jedna od najpogođenijih zemalja po broju smrtnih slučajeva, također je objavila da će ostati na snazi karantena za državljane svih zemalja koje nisu dio šengenskog prostora.

Za one koji prolaze kroz Mađarsku u druge zemlje ponovno će se uspostaviti "humanitarni koridor" koji je bio uspostavljen na vrhuncu prvog vala pandemije u Europi, rekao je Orban.

"Svi koji putuju kroz Mađarsku morat će koristiti taj koridor", rekao je Orban. "Ostat će na snazi stroge granične kontrole", dodao je.

Mađarska zaključno sa srijedom bilježi 4157 zaraženih koronavirusom i 586 mrtvih.