Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intenzivne kontrole na granici

Inače ga uvode samo za zemlje u kojima je rat: Austrija uvela najviši stupanj upozorenja za putovanja u šest država Balkana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija uvodi najviši stupanj upozorenja za putovanja u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, priopćila je u srijedu vlada u Beču.

„Najviši stupanj upozorenja za ove zemlje stupa na snagu odmah“, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Radi se o sigurnosnom stupnju 6, koji se inače izdaje samo za zemlje u kojima vladaju ratni sukobi.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija Nakon Austrije I Velika Britanija opet ide u lockdown: "Nadam se da ćemo omogućiti obiteljima da za Božić budu zajedno" Slika nije dostupna Objavila vlada Loše vijesti za skijaše partijanere: "Zabave nakon skijanja zbog korone neće biti moguće"

Ministrica integracija Susanne Raab, aludirajući na više od pola milijuna građana Austrije s korijenima u jednoj od navedenih zemalja, apelirala je na građane da otkažu putovanja u zemlje porijekla.

„Pod svaku cijenu treba otkazati putovanja u ove zemlje“, rekla je Raab na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom vanjskih poslova.

Schallenberg je rekao kako su već zabilježeni slučajevi zaraza u Austriji, ali i Sloveniji i Hrvatskoj, koji se povezuju s osobama koje su se vratile iz neke od zemalja zapadnog Balkana.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer najavio je intenzivne kontrole u graničnom području.

Za osobe koje dolaze iz neke od ovih zemalja povratak u Austriju bit će moguć samo uz dvotjednu samoizolaciju ili svježi negativni test na koronavirus.
Austrija se današnjom odlukom djelomice usprotivila jučerašnjoj preporuci Vijeća EU-a koje je ukinulo zabranu ulaska u EU za osobe koje dolaze iz Srbije i Crne Gore.

U Austriji je, sa 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom, zabilježen nagli porast zaraze. Velik dio otpada na nekoliko žarišta u Gornjoj Austriji i Štajerskoj. Ovdje je u jednoj građevinskoj tvrtki koja zapošljava strane radnike, uglavnom iz Grčke, zabilježeno 10 novih slučajeva.

U Austriji danas na snagu stupaju nova popuštanje mjera te konobari više nisu obvezni nositi zaštitne maske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene