Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija
Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Pixsell

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto uručio je u ponedjeljak Bosni i Hercegovini donaciju od 200 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa, istaknuvši pritom uspjehe vlade svoje zemlje u borbi protiv pandemije.


"Zahvaljujući vrlo uspješnoj nabavi cjepiva i kampanji cijepljenja u Mađarskoj sada smo u prilici pomoći drugima", kazao je Szijarto pred novinarima u sarajevskoj zračnoj luci, gdje ga je dočekao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Susjedi sve bliže brojci od 8000 novozaraženih, COVID propusnice trebat će za ulazak u kafiće Koronavirus, ilustracija Danas gotovo tisuću novozaraženih osoba, preminulo 9 oboljelih: Svaki četvrti zaraženi iz Zagreba

Mađarska je donirala BiH kineska cjepiva Sinopfarm, a 200 tisuća doza dopremljenih u ponedjeljak najveća je pojedinačna donacija koju je BiH do sada dobila.

BiH već mjesecima čeka na dopremu ranije naručenog i plaćenog cjepiva zapadnih proizvođača, a vlada Federacije BiH u međuvremenu se odlučila na izravnu kupnju 500 tisuća doza kineskog cjepiva, no ni ono dosad nije isporučeno.

Szijjarto je kazao kako se nada da će donirano cjepivo osigurati kontrolu širenja pandemije, pa time i stabilnost BiH, a dodao je kako je za Mađarsku to važno i zbog toga što želi da se zemlje zapadnog Balkana mogu i dalje uspješno boriti protiv ilegalnih migracija.

“Države zapadnog Balkana i Mađarska ovise jedni o drugima i to vrijedi i za gospodarstvo i za zaustavljanje ilegalnih migracija. Najjednostavnije rečeno, ako stvari dobro teku na zapadnom Balkanu, to je dobro i za Mađarsku", kazao je Szijjarto.