Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema nestašice

Autom do doma pacijenta: Ljekarnici volonteri dostavljaju lijekove nepokretnima i pacijentima u samoizolaciji

Ljekarnici volonteri dostavljaju lijekove nepokretnim i pacijentima u samoizolaciji
Ljekarnici volonteri dostavljaju lijekove nepokretnim i pacijentima u samoizolaciji Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija +0 Ljekarnici volonteri dostavljaju lijekove nepokretnim i pacijentima u samoizolaciji Galerija 1/1 >>
Ponuda proizvoda koji vam direktno mogu stići u dom proširila se i na lijekove. Ljekarnici su se udružili i prihvatili volonterskog posla te dostavljaju lijekove svima koji su u samoizolaciji ili nepokretnima koji nemaju nikoga da im ode po lijekove.

Oni zaprime poziv od osobe kojoj su potrebni lijekovi, a volonteri ljekarnici pokupe ih u ljekarni. Tako funkcionira novi sustav Ljekarničke komore i Crvenog križa.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Autom putuju do pacijenta. Kontaktirali su ga, pacijent je upućen u to da lijek stiže, volonteri ljekarnici provjerit će s njim jesu li to ti lijekovi koje mu je doktor propisao.

Pacijenti su osobe koje su u samoizolaciji ili teško pokretne i same ne mogu u ljekarnu, a nemaju koga da ode za njih. Ako je riječ o nekome u samoizolaciji, lijekovi se ostavljaju ispred vrata.

"Inače sam sa štakom hodam, ne mogu stajati u redu sat i pol, toliko stajati ne mogu", kazao je Slobodan iz Zagreba. "Naručio sam terapiju preko mobitela, svojoj medicinskoj sestri u ordinaciji opće medicine i onda sam nazvao ovaj broj. Bilo je vrlo jednostavno i rekli su 'u roku od 24 sata ćete dobiti lijek' i, evo, stiglo je", dodaje.

Zvati se može na broj Crvenog križa 0800 11 88 ili na 072 700 222 - gdje se pacijenti mogu i posavjetovati s ljekarnikom. Lijek koji se dostavlja mora biti na recept.

120 volontera u Hrvatskoj

Od poziva do dostave - sve se prati u posebnoj aplikaciji. Volonter ljekarnik točno vidi u kojoj ljekarni mora pokupiti lijek i koja je adresa pacijenta. 120 je volontera na području cijele Hrvatske.

"U ljekarni provjerimo jesu li svi lijekovi na broju. Kad dođemo do pacijenta, provjerimo s njim zna li uzimati terapiju, koristi li adekvatno, koliko često, to naravno ovisi o lijeku", kazala je volonterka Marija Bošnjak, magistra farmacije.

Da će u nekom trenutku nestati lijekova - nema straha, kažu iz Ljekarničke komore. Unatoč tome što je dug veledrogerijama i dalje golem.

Nema nestašice lijekova

"Nemamo nikakve pojave nestašica kakve nisu uobičajene u nekom normalnom periodu, odnosno normalnim okolnostima. Stalno smo u komunikaciji s proizvođačima lijekova i s veledrogerijama. Situacija je sasvim zadovoljavajuća i mislim da pacijenti ne bi trebali nakupljati lijekove i ne bi trebali imati strah od nestašica jer stvari trenutačno funkcioniraju sasvim normalno", objasnila je Ana Soldo iz hrvatske ljekarničke komore.

Da lijekova ima, kažu i veledrogerije. Iz pouzdanog izvora doznajemo da se njihovo poslovanje, unatoč dugu, normalno nastavlja u 4. mjesecu. Što će biti dalje - o tome će se razgovarati, no opskrba lijekovima, uvjerava naš izvor, nije upitna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene