Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće obnavljati ugovore

Njemački zastupnik u Europarlamentu potvrdio: "Europa više neće vektorska cjepiva. Druga su očito učinkovitija"

Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Europska komisija neće više kupovati vektorska cjepiva koja proizvode AstraZeneca i Johnson&Johnson, nego će se ubuduće oslanjati na cjepiva na bazi glasničke RNK (mRNK), koje proizvode BioNTech/Pfizer, Moderna i njemački CureVac, izjavio je njemački demokršćanski zastupnik u Europskom parlamentu Peter Liese.

Liese je u srijedu rekao da je tu informaciju dobio od Komisije. Prema tim informacijama, Komisija želi kupiti 900 milijuna doza cjepiva na bazi glasničke RNK za 2022. i 2023. godinu i neće obnavljati ugovore s drugim proizvođačima cjepiva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijepljeno 17,7 posto stanovnika Vodeća epidemiologinja umiruje: "Rizik od tromboze daleko veći kod zaraženih koronavirusom nego kod cijepljenih" Slika nije dostupna Tvrdili da su bili dio ispitivanja Bivšem predsjedniku države i dvjema ministricama zabranili javnu dužnost jer su primili cjepivo preko reda

“Vektorska cjepiva Johnson&Johnson i AstraZeneca su dobra cjepiva i trebamo ih koristiti kako bi pandemiju stavili pod nadzor do ljeta... ali budućnost pripada cjepivima na bazi glasničke RNK, koja su očito učinkovitija od vektorskih i čini se da imaju manje nuspojava”, rekao je Liese, liječnik po struci, koji je u Europskoj pučkoj stranci zadužen za zdravstvo.

Liese dodaje da je najveća prednost cjepiva na bazi glasničke RNK to što se mogu brže prilagođavati na nove varijante virusa.

Cjepiva na bazi glasničke RNK sadržavaju “upute” za stvaranje proteinskog šiljka virusa koji uzrokuje COVID-19 'upakiran' u lipid. Na temelju tih uputa same tjelesne stanice mogu proizvesti taj protein koji je jedinstven za taj koronavirus. Čovjekov imunosni sustav prepoznaje da taj jedinstveni protein ne bi trebao biti u tijelu i reagira prirodnom obranom od zaraze COVID-om stvaranjem antitijela.

Virusna vektorska cjepiva koriste oslabljeni i bezopasni virus koji prenosi genske informacije o stvaranju proteinskih šiljaka koronavirusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene