Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrija pregovara s Rusijom o kupnji milijun doza cjepiva Sputnjik V, koje Europska agencija za lijekove (EMA) tek treba odobriti, priopćio je u utorak ured kancelara Sebastiana Kurza.


Kurz je pod salvom kritika oporbe jer njegova vlada nije kupila dovoljnu količinu cjepiva protiv COVID-19 kroz centralizirani sustav EU-a, dok Kurz tvrdi da je taj sustav podbacio.

Vezani članci Ursula von der Leyen Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera'' Slika nije dostupna Broj zaraženih raste, pa ova zemlja postrožuje mjere nošenja maski: ''Pozivam sve nas da situaciju uzmemo ozbiljno''

"Ne smije biti nikakve geopolitičke uskogrudnosti kada je u pitanju nabava cjepiva", rekao je Kurz. Dodao je da je Austrija u pregovorima s Rusijom glede kupnje cjepiva Sputnjik V te da je Moskva ponudila isporuku milijun doza od travnja.

"Jedina što se mora uzeti u obzir jest je li cjepivo učinkovito i sigurno", dodao je Kurz.

Sputnjik V do sada je odobrilo 58 zemalja.

U priopćenju ureda kancelara stoji da je EMA pokrenula postupak evaluacije, ali je izostala prijašnja Kurzova izjava da će Austrija to cjepivo koristiti samo uz dozvolu europskog regulatora.

Znanstvenici su na temelju završnih kliničkih ispitivanja u veljači utvrdili da učinkovitost Sputnjika V iznosi 92 posto. Rezultate studije objavio je stručni časopis The Lancet.

Od zemalja EU-a jedino su Slovačka i Mađarska kupile rusko cjepivo, a Mađarska ga već primjenjuje. U Slovačkoj je to pitanje, međutim, izazvalo političku krizu.

Kurz ustrajno zagovara održavanje dobrih odnosa s Rusijom i ističe da želi da njegova zemlja bude most između Istoka i Zapada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju