Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni i za cjepivo

Capak za sutra najavio odluku o radnom vremenu kafića, ali i masne kazne za vlasnike tvrtki koji se ne budu pridržavali mjera

S ravnateljem Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo razgovarala je reporterka Dnevnika Nova TV Sanja Vištica.

Pravne osobe u Hrvatskoj od danas bi mogle dobiti i novčane kazne ako se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera. Krunoslav Capak kaže kako smo do sad imali preporuke, ali od danas su to odluke koje podliježu inspekciji. "U donošenju mjera je sudjelovao i glavni državni inspektor Mikulić i upoznat je sa kontrolom. Sutra nas čeka odluka gdje će inspektorat imati veliku ulogu jer će provoditi kontrolu. Sad postoji mogućnost kažnjavanja, ako inspektor utvrdi, 20-70 tisuća kuna za pravnu osobu", rekao je Capak te dodao kako još ne postoji odredba za kažnjavanje fizičkih osoba, ali u zakonu postoji mogućnost poveznice i o tome se sada razgovara.

Pročitajte i ovo Petra Buljan Čeka se idući potez Što se točno mijenja nakon objave WHO-a o koroni? "I dalje ćemo nositi maske kad idemo u bolnicu ili ljekarnu, ali pitanje je dokad će to trajati" Krunoslav Capak i Martina Bolšec Oblak - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Capak otkrio koje su strože mjere predvidjeli za svadbe te kome će se - i pod kojim uvjetima - okupljanje morati prijaviti. Najavio i nižu cijenu testova na koronu

Od danas je nošenje maski obavezno u zatvorenim prostorima, osim u teretanama. "Teretane nisu na spisku", rekao je Capak te istaknuo kako su u komunikaciji s predstavnicima fitness industrije, no još nisu razgovarali o mogućnostima nošenja maski u teretanama. "Za vrijeme vježbanja nije moguće nositi masku, ali za vrijeme boravka u prostorijama bi se moglo. Još nismo o tome razgovarali", rekao je ravnatelj.

Što se tiče radnog vremena ugostiteljskih objekata u Zagrebu Capak kaže da Nacionalni stožer još nije dobio prijedlog zagrebačkog stožera, ali su razgovarali s ugostiteljima i "sutra će se donijeti odluka Nacionalnog stožera koja će vrijediti u svim županijama za radno vrijeme".

"Gužva je, puno ljudi se vozi autobusima, zamolili smo lokalne stožere da pripreme češću frekvenciju buseva i ograničavanje broja ljudi, a ako bude potrebno Nacionalni stožer će propisati mjere", kazao je Capak o predstojećem blagdnu Svih svetih te dodao kako treba prorijediti i kioske s cvijećem i svijećama ispred groblja jer se i oko njih stvaraju gužve.

Krajem godine na tržištu bi moglo biti prvo cjepivo za koronavirus, Oxfordsko cjepivo moglo vrlo brzo dobiti odobrenje, a Hrvatska je već spremna za skladištenje i distribuciju jer se predbilježila za cjepivo zajedno s Europskom komisijom. "Imamo pripremljeno skladištenje i funkcioniranje distribucijskog centra, prva tranša bila bi od 200 do 400 tisuća doza", kazao je ravnatelj te istaknuo kako je cjepivo protiv gripe već u Hrvatskoj, a krajem tjedna očekuje se početak cijepljenja.

"Prva tranša je u Hrvatskoj i distriburia se i očekuje se krajem tjedna cijepljenje", rekao je te dodao kako je u prvoj tranši osigurano 250.000 doza za ranjive skupine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene