Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija koronavirusa

Nove mjere se kršile diljem Hrvatske: Kafići ostali otvoreni, pozitivni spavali u autu i vozili se javnim prijevozom

Kafić, ilustracija - 2
Kafić, ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kafić, ilustracija - 2 Kafić, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kafić, ilustracija - 3 Kafić, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kafić, ilustracija - 1 Galerija 1/3 >>
Mjere su se kršile diljem zemlje. I dok za kazne za nenošenje maski još uvijek čekamo, kazne za širenje i prenošenje zaraznih bolesti postoje. Ako se utvrdi krivnja, i do dvije godine zatvora.

Unatoč novim mjerama, pojedinci zakon krše. Državni inspektorat obavio je 440 nadzora, tri kafića u Hrvatskoj unatoč zabrani radila su, osobe zaražene koronavirusom šetale su se uokolo.

Umjesto gostiju, za stolom restorana u Bjelovaru sjede plišani medvjedi. Igračke, kažu, simboliziraju njihov prestanak rada.

Kafići radili usprkos mjerama

No, u Biogradu s radom u petak navečer, jedan kafić nije prestao. Intervenirala je i policija.

"U njemu je zatečena vlasnica, 22-godišnjakinja koja je šestorici osoba posluživala piće", kazala je glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin. Uhićena je zbog sumnje u širenje i prenošenje zarazne bolesti.

Kao i četrdesetogodišnji predsjednik udruge na zagrebačkom Trnju. Inspektori Civilne zaštite na jednom mjestu u subotu su zatekli dvadesetčetvero ljudi. Epilog - zabrana rada na najmanje 30 dana.

Državni inspektorat je, doznaje Dnevnik Nove TV, zbog kršenja mjera, zabranio rad na najmanje 30 dana, i jednom ugostiteljskom objektu u Splitu.

Spavao s koronom u automobilu

I u prometu ima kršenja epidemioloških mjera. U automobilu na kolniku u Zagrebu pod utjecajem alkohola spavao je 47-godišnjak. Bez vozačke i prometne dozvole, ali s pozitivnim COVID testom.

U Osijeku se osoba zaražena koronavirusom kretala izvan kuće unatoč zabrani. 51-godišnjakinja se vozila javnim prijevozom.

Zatvoreno klizalište u Samoboru

A na javnoj površini u Samoboru zatvoreno je klizalište. I to zbog zabrane javnog okupljanja i rekreacije.

"Bez obzira što smo mi kao lokalni stožer bili uvjerenja da na ovaj način klizalište može raditi. S obzirom da je na 800 kvadrata dvadesetpetero djece koje kliže. Svi su propisani epidemiološki uvjeti", navodi načelnik samoborskog stožera Željko Stanec.

I dok zimske bajke u Samoboru nema, klizalište u Dugoj Resi je otvoreno. Kako je to moguće? Odgovor od Ravnateljstva Civilne zaštite nismo dobili.

Vlasniku trgovine velika kazna zbog maske

Kao ni odgovor zašto je jednom vlasniku trgovine iz Rijeke, zbog nenošenja maske u trgovini, još 12. studenoga, izrečena kazna.

Krivi su zato što "...nije koristio masku za lice ili medicinsku masku uopće, a što je protivno odredbama točke I i točke II Odluke o nužnoj mjeri obvezatnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski...".

Izrečena je "I - okrivljenoj pravnoj osobi novčana kazna u iznosu od 20.000 kn (slovima: dvadeset tisuća kuna), II - okrivljenoj odgovornoj osobi u pravnoj osobi, novčana kazna u iznosu od 10.000 kn (slovima: deset tisuća kuna)".

U obrazloženju prekršajnog naloga stoji da nije koristio masku za lice ili medicinsku masku uopće i da će za to njegova tvrtka, ali i on sam platiti 20, odnosno 10 tisuća kuna. Ukupno čak trideset tisuća kuna. Uz tu kaznu, u vrijeme pandemije, poručuje Riječanin, teško da će nastaviti s radom.

Kućice u Zagrebu i dalje stoje

No, koronavirus, barem po riječima gradonačelnika Milana Bandića, planove zagrebačkim obrtnicima neće pomrsiti. Dok su se po cijeloj Hrvatskoj adventski sajmovi 'ugasili', jučer su otvorene Zimske čarolije zagrebačkih obrtnika.

"Ja mislim da mi ne kršimo Zakon jer smo mi dobili dozvolu prije stupanja na snagu, mi smo prije dva dana poslali upit u Nacionalni stožer da nam kažu što da radimo, međutim do danas nismo još dobili odgovor", kazao je u subotu predsjednik Udruženja zagrebačkih obrtnika Antun Trojnar.

Kućice su i u nedjelju na istom mjestu, no nema ni prodavača, ni posla. "Nismo se usudili. Nismo smjeli. Jer su kazne drakonske. A danas, evo pripremamo se, i nadamo se da će naši iz Udruženja ipak uspjeti nešto isposlovati", otkriva obrtnica iz Zagreba, Vladimira Lalić.

Jesu li uspjeli, nismo doznali. Odgovora iz Nacionalnog stožera - nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slijedi istraga Pozitivni 19-godišnjak vozio se automobilom po centru Zagreba, zaustavila ga policija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Jako ga je uznemirila izjava...'' Žestok odgovor bolničkih liječnika ministru Berošu: ''A politikantstvo si možete...''

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene