Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska udruga bolničkih liječnika oštro je odgovorila ministru zdravstva Viliju Berošu nakon njegove reakcije na izjave predsjednica HUBOL-a Ivane Šmit koja je ukazala na loše stanje u sisačkoj bolnici. Beroš je kazao da pozdravlja utemelje kritike, ''ali paušalne, politikantske nisu dobre".


Iz HUBOL-a poručuju da je ministra jako uznemirila izjava Ivane Šmit ''da se sustav urušio i da za to odgovornost snose Stožer i Vlada''.

''Pa je odmah nazvao ravnatelja OB Sisak koji je, naravno, 'negirao izmicanje situacije kontroli' znajući da ni sam nema dovoljno respiratora te je već sutradan zatražio od ministra da mu ipak hitno pošalje jedan(!).

I onda se ministar umirio, vjerujući (i opet) svome ravnatelju, a ne liječnicima koji rade s pacijentima umjesto po kancelarijama, te izjavu dr. Šmit bahato proglasio politikantstvom iz bolničkih redova. Tko o čemu...'', kažu iz HUBOL-a i nastavljaju da je odmah nakon toga ''sklepan tekst po već uhodanoj liniji, kojega bi se svaki imalo ozbiljan novinar posramio''.

''Ne znamo na koga misli. Možda na članove Stožera?''

Navode da autorica teksta tvrdi kako najmanje rade oni koji najviše pričaju, da umanjuje značaj liječničkih udruga, ''posprdno piše o liječnicima koji slikaju svoje izmučeno lice nakon višesatnog nošenja maski'' te da u svemu vidi politikantstvo.

''Ne znamo na koga misli kad spominje one koji malo rade, a puno pričaju. Možda ipak na neke bivše, ali i sadašnje članice i članove nacionalnog Stožera koje nikada nismo vidjeli u skafanderu da skrbe o pacijentima? Ili na kolege u/pod saborskim klupama, raznima agencijama, ministarstvima i lokalnim upravama?'', pitaju se iz Hrvatske udruge liječnika.

Valentina Baus razgovara s Ivanom Šmit - 1 Šefica HUBOL-a: "Situacija je izmakla kontroli. Ako krivulja ne padne, morat ćemo odlučivati kome pomoći"

''Unatoč tim 'udarcima imperije', mi ćemo i dalje nastaviti raditi, slikati svoja izbrazdana lica da se nikad ne zaboravi tko je bio na prvoj crti obrane i tko je ostavio srce na terenu. A politikantstvo si možete... Jer mi od njega ne živimo. Mi živimo s istinom'', poručili su iz HUBOL-a.