Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Foto: Pixsell

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno da je 495 osoba zaraženo koronavirusom, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Ministar zdravstva potvrdio je i drugu smrt od koronavirusa.


Na koronavirus je u Hrvatskoj pozitivno 495 osoba, što je porast za 14 osoba od jutros u 9 sati, objavio je ministar zdravstva na konferenciji za medije. Potvrdio je i drugu smrt od koronavirusa i otkrio je da preminuli muškarac bio onkološki bolesnik.

Vezani članci Zatvoreni kafići Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače... Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Kod susjeda se popravlja epidemiološka situacija: Od ponedjeljka otvaraju muzeje, frizerske salone, neke trgovine

Beroš je dodao i da je broj oboljelih od jučer porastao za 53. Istaknuo je da i dosadašnje uvedene mjere ipak pokazuju rezultate.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić kazala je da su u pripremi laboratoriji u KBC-u Sestre Milosrdnice u Zagrebu i na Rebru. ''U Rijeci se uhodavaju. Imamo zahtjeve iz Zadra i Varaždina'', rekla je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da zasad nema potrebe za proglašavanje karantene u Biogradu, s obzirom na to da u bolnici ima liječnika pozitivnih na koronavirus. ''U ovom trenutku to ne bi imalo smisla. Epidmeiološka sljužba nastavlja sa svojim djelovanjem da se situacija u Biogradu razriješi i završi'', kaže Capak.

Nova pravila za vozače kamiona

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je i novu mjeru koja se odnosi na vozače kamiona. ''Odlučili smo donekle liberalizirati postupak vezan za hrvatske i strane državljane koji voze za hrvatske poslodavce. Oni nakon utovara i istovara sada mogu koristiti samoizolaciju u vlastitom domu'', rekao je Božinović. Oni vozači koji u izolaciji ne mogu biti u vlastitim kućama, i dalje će moći koristit karantene koje organizira država.

Vozači koji između dviju vožnji imaju manje od 24 sata, to su vrijeme dužni provesti u kabini vozila parkiranog na parkiralištu poslodavca, poručio je ministar.

Božinović je najavio i mogućnost da se, uz stroge mjere zaštite od bliskih socijalnih kontakata i posebne protuepidemijske mjere, omogući rad zatvorenim specijaliziranim trgovinama na tržnicama.

Apel građanima i trgovcima

Na pitanje o kažnjavanju poslodavaca koji rade unatoč zabrani poslovanja, Božinović je kazao da policija provjerava sve prijave. ''Donijeli smo odluku o rizičnim objektima i oni su zatvoreni. Ne želimo da ekonomija stane, ali pod uvjetom da svi poštuju mjere higijene i socijalne distance'', rekao je Božinović.

Dodaje da su prijavljene i neke trgovine koje nisu osigurale provođenje mjera socijalne distance. 

''Apeliram na trgovce da ne pozivaju ljude da se ugriju unutra. Znaju da će čekati i neka se toplije opuku. Pozivam da ne ide cijela obitelj u kupovinu, nego jedan član'', poručio je ministar unutarnjih poslova. Naglasio je da je važno organiziratit i omogućiti online kupovinu namirnica.